Magyar gazdaság

A gyenge forint és a minimálbér emelése okozott ársokkot

A márciusi magyarországi inflációs számok arra engednek következtetni, hogy enyhül az év eleji ársokk - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a múlt havi inflációs adatsor szerdai ismertetése után.

A KSH adatai szerint márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Februárban 5,9 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy londoni házak felzárkózó térségi szakértői 5,4-5,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra.

A szerdai adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport felzárkózó térségi közgazdászai közölték: összességében úgy tűnik, hogy a gyenge forint, az áfa-emelés és a emelése az idei első két hónapban okozott nagyobb ársokkot, de ennek márciusban már nem volt továbbgyűrűző hatása.

A cég elemzői szerint az inflációs kosár fő alkotóelemeinek többsége a vártnál kevésbé drágult és ez jó eséllyel "valamelyes megkönnyebbülést" jelent a jegybank monetáris tanácsának, mivel az alapszintű inflációs folyamat "nem annyira rossz", mint amilyenre a januári és februári számokból következtetni lehetett.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor a támogatások szűkítésével és adóemelésekkel járó további költségvetési kiigazítások lehetősége, a gyümölcsösöket ért fagykárok és "természetesen az olajárak" folytatódó inflációs nyomást okoznak.

forint ársokk áfa infláció gyengülés minimálbér
Kapcsolódó cikkek