Magyar gazdaság

A hungarikumokról is szavaztak a parlamentben

Schmitt Pál lemondása teljesen felborította a parlament hétfői munkáját, így csak az esti órákban kerülhetett sor több fontos szavazásra. Az élet nem állt meg, már az este dönthettek a képviselők a helyi adókról szóló törvény átírásáról.

A fideszes Kósa Lajos és Dancsó József eredetileg arról szólt volna, hogy az egészségügyi intézményeknek ne kelljen ingatlanadót fizetniük – ez tízmilliós nagyságrendű bevételkiesést jelentene az önkormányzatoknak, de ugyanez ottmaradna a kórházaknál. Még fontosabb lett a javaslat azzal a módosítással, amelyet a szintén fideszes Riz Levente nyújtott be: eszerint a Liszt Ferenc Repülőtér után is meg kellene fizetni a 2,25 milliárdos telekadót.

Szavazhattak a lakossági devizaeladósodás elleni kormányzati lépésekről is, ám csalódnia kell annak, aki nagy mentőakciót remél ettől a döntéstől. A háromoldalas javaslat ugyanis csupán felhatalmazza a kormányt, hogy lépjen ebben az ügyben a nyár utolsó napjáig. Elfogadhatják a hungarikumtörvényt is. A nap hátralévő részében megindul a hulladékgazdálkodási törvény módosításának vitája, és újra téma lesz az új, szigorúbb, az ellenzéknek kevesebb teret engedő házszabály.

helyi adó szavazás hungarikum Parlament
Kapcsolódó cikkek