Magyar gazdaság

Andor László: Brüsszel tartja magát a forgatókönyvhöz

Fagyos hangulat fogadja Orbán Viktort ma kezdődő brüsszeli tárgyalásain. A holnap José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatandó találkozón is kemény kérdésekre számíthat a kormányfő. A kilátásokról kérdeztük Andor Lászlót, az Európai Bizottság tagját.

- Meddig lehet feszíteni a húrt? Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság enged?

- Érdemes különbséget tenni a kötelezettségszegési eljárás és a hiteltárgyalások között. Ami előbbit illeti: a bizottság felügyeli, hogy a tagállami jog összhangban legyen az unióssal, és ha kiigazítani kell, akkor a tagállami jogot kell módosítani, nem az uniósat. A hiteltárgyalással kapcsolatban pedig nem úgy fogalmaznék, hogy a bizottságnak engednie kellene, hanem egy adott ponton – amikor megtörténik a második körös értékelése a magyar válaszoknak – egy bölcs döntést kell hoznia.

- Nem lát tehát olyan gazdasági vészhelyzetet, amikor mégis hozzájárulnak a tárgyalás megkezdéséhez?

- A magyarországi kérdésével bizottsági üléseken nem nagyon foglalkoztunk. Röviden januárban, amikor a túlzott deficit és a kötelezettségszegési eljárások egy bizonyos köre – döntően a jegybanktörvény és az igazságszolgáltatás – is napirendre került, és ott megfogalmazódott az, milyen feltételek teljesülése esetén kezdődhetnek meg a tárgyalások. Van tehát egy forgatókönyv, ehhez tartjuk magunkat.

További részletek a mai Világgazdaságban  

bizottság Andor Brüsszel
Kapcsolódó cikkek