Magyar gazdaság

Kínos jelentés: Lobbisták épültek több német minisztériumba

Az FDP vezette három német szövetségi minisztériumban lobbisták dolgoznak tanácsadóként. Ez tűnik ki a német szövetségi belügyminisztérium lobbijelentéséből.

A német szociáldemokrata párt és a Zöldek a jelentés nyilvánosságra hozatala kapcsán azzal vádolták az FDP-t, hogy saját klientúráját szolgálja ki a lobbisták alkalmazásával.

A dpa által idézett jelentés szerint a német egészségügyi minisztérium a kiegészítő betegbiztosítók szövetségének (VDEK) két munkatársát vette alkalmazásba. A minisztérium azonban visszautasította a befolyásolásra vonatkozó szemrehányást. A kiküldött munkatársak ugyanis nem a vezetői szinten dolgoztak. "A törvényhozás tekintetében végeztek munkát, de törvényeket nem írtak" - jelentette ki az egészségügyi tárca szóvivője.

A jelentés szerint a fejlesztési minisztériumban a Német Ipari Szövetség (BDI) egyik munkatársa, a külügyminisztériumban pedig ugyancsak a BDI egyik munkatársa dolgozik, akiket olyan projektekkel kapcsolatban foglalkoztatnak, amelyek célja a külgazdasági fejlesztés és a gazdasági szövetségekkel való együttműködés strukturális javítása.

Miután ismertté vált, hogy a cégektől vagy szakmai szövetségektől kikölcsönzött munkatársak bedolgoznak törvények szövegének kimunkálásába, a szövetségi kormány már 2008-ban rendeletileg megszigorította az előírásokat. Azóta a szövetségi kormányt rendszeresen kell tájékoztatni a közigazgatásban alkalmazott külsősökről. 2011. július 1. és december 31. között Németországban összesen hetven külső munkatárs dolgozott öt felsőszintű szövetségi hatóságnál.

Németország lobbista német minisztérium fdp
Kapcsolódó cikkek