Magyar gazdaság

MSZOSZ: elviselhetetlen terhet jelenthetnek az adóemelések

Az MSZOSZ szerint a Széll Kálmán Terv 2.0. tervezett adóemelései a háztartások egy részének elviselhetetlen terhet jelentenek, miközben a program végrehajtásával nem lesz több biztos munkahely, egyre kevesebben jutnak a tisztes megélhetést biztosító jövedelemhez, a közszolgáltatások pedig drágulnak, vagy nem működnek majd. Az Autonómok szerint az adócsomag olyan megszorítás, amely miatt visszaesik az emberek életszínvonala.

A szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a kormány ugyan rádöbbent a valóságra, de téves következtetésekre jutott, mert az államháztartás gondját döntő részben a következetlen gazdaságpolitikai lépések és az elhibázott adórendszer okozza. A kormány kizárólag az államháztartási hiány csökkentését helyezte politikája középpontjába, és ennek érdekében újabb és újabb lakossági terhek bevezetésére készül - írják. Retorikájában a munkavállalókra számít, akikre mindenkor építeni lehet, mert értéket teremtenek, és dolgozni akarnak. Tetteivel azonban egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza őket - fogalmaznak.

A sárgacsekk-adó minden magyar háztartás kiadásait több tízezer forinttal növeli meg évente - írja az MSZOSZ. Előre látható, hogy jelentős részük nem lesz képes viselni ezeket a terheket. A tervezett adóemelések eredményeképpen minden jövedelem folyamatosan veszíti el vásárlóértékét - áll a közleményben.

Az MSZOSZ emlékeztet Orbán Viktor hétfői brüsszeli beszédére, amelyben a kormányfő azt mondta: "a magyarok fegyelmezetten elfogadják a kihívások miatt szükséges változásokat". Az MSZOSZ  cinikusnak tartja ezt a kijelentést, amely véleménye szerint jól tükrözi a kormány viszonyát a választókhoz Magyarországon.

"Ahol kísérlet sincs arra, hogy az érintettekkel egyetértésben szülessenek döntések, ahol hangzatos jelszavak mögé bújva szegi meg nap mint nap az ígéreteit a választásokon győztes erő. Ezeknek az intézkedéseknek következtében értelmét veszti az a kormányfői üzenet is, hogy: aki többet dolgozik, az jobban is élhet" - fogalmaznak.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a konvergenciaprogramot a kormány nem vitatta meg széles társadalmi körben, "ez pedig önmagában is mutatja, hogy hogyan születnek a kormányzati döntések". Az adócsomagot megszorításnak, "aljas lépésnek" nevezte, amellyel álláspontja szerint  a kormány a pénzbeszedés könnyebbik része felé fordult. Kérdés ugyanakkor, hogy ki hogyan fogja kifizetni az újabb terheket - fűzte hozzá Borsik János.

Az elnök szerint a konvergerciaprogramban foglalt intézkedésekkel romlik az emberek életszínvonala, mert el kell dönteniük, hogy - például a biztosítási miatt - hol spóroljanak, így nő a családok kockázata.

A kormány "elhibázott adópolitikája" a munkavállalókra üt vissza, és sokba kerül nekik a magyar kormány "háborúja" az Európai Unióval. Borsik János szerint arra sincs garancia, hogy a kormány nemsokára "nem talál ki újabb pénzbeszedési formákat". 

Május elsején az új megszorítások, illetve a júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve ellen is tiltakoznak a munkavállalók - fűzte hozzá.

asó Széll Kálmán Terv szakszervezet adótehek
Kapcsolódó cikkek