Magyar gazdaság

Nő a nyomás: Korlátoznák saját béreiket a német topmenedzserek

Németországban ellenállás bontakozik ki azzal szemben, hogy vállalati igazgatósági tagok, menedzserek eurómilliós jövedelmekre tegyenek szert - írja a Süddeutsche Zeitung.

A német lap szerint most már a top menedzserek is bírálják a kollégáikat,  és a tőzsdén, jegyzett vállalatokhoz intézett levelükben azt követelik, hogy a jövedelmekre nézve a állapítsanak meg felső határt. Klaus-Peter Müller, a Commerzbank felügyelőbizottságának elnöke és Manfred Gentz, a Daimler korábbi pénzügyi főnöke a tőzsdén jegyzett harminc konszern felügyelőbizottságai elnökeihez intézett levelükben azt írták: a felügyelőbizottságok kontrollja mellett vezessenek be felső határokat a jövedelmek terén. A levél szerzői arra is figyelmeztetnek, hogy e nélkül nő annak veszélye, hogy a politika avatkozik be a javadalmazásokba.
 
Az elmúlt hetekben számos német vállalat tette közzé 2011-re vonatkozó üzleti jelentését, amelyekben dokumentálták igazgatóik javadalmazásait, amelyek jelentősen emelkedtek. Így például Martin Winterkorn, a Volkswagen főnöke 2011-ben összesen 18,3 millió eurót kapott, míg Peter Löscher, a Siemens vezére 8,7 millió eurót keresett.

A Gentz és Müller üzenetének azért is van súlya, mert mindketten a "Jó vállalatvezetésért dolgozó bizottság" tagjai. Ez a grémium tesz ajánlást mind a DAX tőzsdeindexben szereplő harminc cégnek arra, miként díjazzák vezetőiket.

német felügyelőbizottság menedzser
Kapcsolódó cikkek