Magyar gazdaság

Reding kőkemény: Magyarországnak mindent el kell rendeznie

Az Európai Bizottság és a budapesti kormány között támadt viszályban csak részleges enyhülés következett be. Ugyanis a bejelentett három szerződésszegési eljárás közül kettőt tovább folytatnak, "Itt nem ideológiáról vagy érzelmekről an szó, hanem kőkemény jogról - hangoztatta Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az ORF-nek nyilatkozva.

A bíróságok és az adatvédelmi biztos függetlensége ügyében az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul és gyorsított eljárást kér. "Azt, hogy itt nem kicsinységekről van szó, az a tény mutatja, hogy Magyarország máról holnapra 274 bíró idő előtti elbocsájtására készül. Ez a teljes magyar bírói testület tíz százaléka. Ez így nem lehet helyes". Ami pedig a jegybank függetlenségét illeti, az a magyar ígéret hangzott el, hogy minden helyesen zajlik majd, és ezért Brüsszel megelőlegezte a bizalmat - magyarázta Reding.

A vita a biztos meglátása szerint nem rendeződött el, csak jégre tették. "Magyarország csak akkor kap pénzt, ha minden rendben van a törvényi alapokkal" – szögezte le a Reding, hangsúlyozva, hogy nem erődemonstrációra használják fel a magyar helyzetet.  "Ha egy tagállam nem tartja magát az európai törvényekhez és szerződésekhez, akkor a mi ötelességünk beavatkozni.

Ez alól Magyarország sem képez kivételt" – fogalmazott a biztos. Reding visszautasította azt az állítás, hogy rendkívüli szigorral járnak el egy kis állammal szemben, mondván: már Luxemburgot is bíróság elé citálta. Arra a felvetésre, hogy ezzel a magatartással a bizottság csak növeli ellenségei számát, Reding úgy reagált:  az EU ellenfeleinek az adna újabb tápot, ha nem tennének eleget kötelességüknek a szerződéseket illetően.

 

 

Európai Bíróság Magyarország Reding bíróság adatvédelmi biztos
Kapcsolódó cikkek