Magyar gazdaság

WSJ: soha nem volt még ilyen feszültség az EU és Magyarország között

Orbán Viktor két napot tölt Brüsszelben, hogy megpróbálja meggyőzni az Európai Bizottságot, hogy folytatódjanak a tárgyalások a 15-20 milliárd eurós kölcsönért.

A Wall Street Journal szerint soha nem volt még ennyire éles feszültség az Unió és Magyarország között, amióta Orbán Viktor átvette a kormányzást 2010-ben. Az EU befagyasztott mintegy fél milliárd euró, korábban már megítélt támogatást és számos jogi intézkedést foganatosított a magyar kormány bizonyos intézkedéseivel szemben. A befektetők szkeptikusak Orbán útjának sikerességével kapcsolatban. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint „távolabb vagyunk a megegyezéstől, mint eddig bármikor.”

Orbán Viktor hétfőn vesz részt az Európai Néppárt gyűlésén és beszédet mond az Európai Politikai Központban. Kedden találkozik a miniszterelnök José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével. Orbán Viktor a tárgyalások során szeretné elérni, hogy egy újabb kölcsönt kaphasson Magyarország, amelynek segítségével visszanyerné az ország a befektetők bizalmát, amely jelentősen megrendült a forint romlása és az állampapírok kamatainak megemelkedése miatt. A tárgyalások mindeddig azért nem voltak sikeresek az amerikai újság szerint, mivel az EU és az IMF aggódik a magyar kormány által hozott új törvények, többek között a jegybankkal kapcsolatos intézkedések miatt, amely az EU és az IMF szerint aláássa a bank függetlenségét.

A Wall Street Journal az atv.hu tudósítása szerint kiemeli azt is, hogy az Unió tagállamai múlt hónapban megszavazták, hogy 496 millió eurót befagyasztanak 2013-ra vonatkozóan (a teljes 1,7 milliárd euróból) miután a Bizottság előrejelzései rávilágítottak arra, hogy Magyarország nem lesz képes költségvetési hiányát az EU által megkövetelt 3 százalék alatt tartani.

Az amerikai pénzügyi lap szerint Orbán március 15-én tartott beszéde is nagymértékben növelte a feszültséget, amikor a brüsszeli iránymutatást a szovjet elnyomáshoz hasonlította. Másnap Barroso szóvivője nyilatkozatot adott ki, amelyben felhívta arra a figyelmet, hogy akik az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítják, azok „teljesen félreértelmezik a demokráciát”. A brüsszeli hivatalnokok szerint március közepe óta megfagyott a brüsszeli levegő Orbán körül, és a hét eleji tárgyalások során Barroso azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Magyarországnak a „szabályok szerint kell játszania”. Az várhatólag májusig hoz döntést az ügyben.

Európai Bizottság imf-tárgyalások Orbán Viktor EU-s támogatások befagyasztás EU Brüsszel
Kapcsolódó cikkek