Magyar gazdaság

Az egyházakhoz menekítik az iskolákat

Egyre több önkormányzat menekítené az iskoláit az egyházakhoz a közelgő államosítás elől.

Az önkormányzatok szerint az egyházak képesek lennének biztosítani az anyagi működőképességet, azt pedig nem tudni, hogy más esetben az állam mennyit adna.

Két iskolát is átvehet a Hit Gyülekezete Ajkán. A hír az elmúlt napokban alaposan felkavarta a város életét, ahogy Hajdúsámsonban is meglepetést keltett, hogy a kisegyház vezetőivel tárgyal az önkormányzat az iskola átadásáról. A Hit Gyülekezetének esete mégsem egyedülálló: országszerte számos városvezetés kéri valamelyik egyházat, akár a történelmiket, akár a nemrég alakítottakat, hogy vegyék át az iskolákat tőlük.

Nem a gyerekek vallásos nevelése iránti igény lett ilyen nagy – sőt, ahogy Ajkán nyugtatnak, úgy több városban az evangélikusok vagy épp a reformátusok is ígéretet tettek arra, hogy nem változik érdemben az oktatás –, az ügy tisztán gazdasági kérdés. A kulcs a köznevelési törvény, amely szerint 2013-tól minden általános és középiskolát államosítanak, azt azonban mindeddig sehol nem írta meg a kormány, hogy a finanszírozás milyen módon történne.

További részletek a keddi Világgazdaságban.

egyházi iskolák köznevelési törvény
Kapcsolódó cikkek