Magyar gazdaság

Félelem és reszketés Madridban

A spanyol állampapírok hozama jelentősen emelkedett, miután a makroadatok megerősítették, hogy az ország ismét recesszióba került, az államosított Banki pénzintézetből pedig jelentős mennyiségű betétet vontak ki.

Túljegyzés mellett jelentős hozamemelkedéssel adott el állampapírokat Spanyolország csütörtökön. Spanyolország összesen 2,494 milliárd euró értékben értékesített adósságpapírokat, amelyek közül kettő 2015-ben, egy pedig 2016-ban jár le. A 2015 január 31-én lejáró adósságpapírból 372 millió eurót értékesített Spanyolország 4,5-szeres túljegyzéssel. A átlagos hozama 4,375 százalékra ugrott az azonos lejáratú adósságpapír április 4-én tartott aukcióján kialakult 2,89 százalékról.

Vagyis, bár az államadósságon sikerült túladni, a hozam jelentősen emelkedett, a Rabobank elemzője, Richard McGuire pedig úgy látja, a trend folytatódik, ami miatt idővel külső segítségre szorulhat az ország. A tízéves állampapírok hozama jelenleg 6 százalék, miközben a 7 százalékos arányt az elemzők többsége tarthatatlannak tekinti, annak ellenére, hogy Madrid az aukcióra küldött papírok több mint felét eladta.

Az aggodalomra okot tényezők között első helyen a bankrendszer szerepel, a múlt héten államosított Bankia a lakossági betétek 10 százalékát kezeli. Vagyis kezelte, hiszen az El Mundo című lap híre szerint egy hét alatt mintegy 1 milliárd eurót vettek ki a pénzintézetből, ami jól jelzi, hogy a lakosság egyre kevésbé bízik a cégben. A bank papírja 20 százalékot veszítettek értékükből. A probléma pedig nem egyedi, hiszen a kormány még csak most fogja felmérni az ingatlanpiacon elszenvedett banki veszteségeket, amelyre 30 milliárdot tett félre a szektor Madrid kérésére.

Az első negyedévben 0,3 százalékkal zsugorodott a spanyol gazdaság, ezzel hivatalosan is recesszióba süllyedt és az elemzők szerint az egyetlen kérdés az, hogy a befektetők hogyan reagálják le a helyzetet, miközben a görög válság egyre súlyosbodik. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint előfordulhat, hogy a görög kilépés dominóeffektust indíthat el az eurózónában, aminek Spanyolország is az áldozatává válhat.

spanyol Spanyolország bankia államkötvény aukció
Kapcsolódó cikkek