Magyar gazdaság

Ismét versenybe szállhatnak a magyar cégek az Intel díjaiért

Innovatív ötlettel rendelkező csapatok jelentkezését várják az Intel európai üzleti versenyére, amelyen 50 ezer dolláros pénzdíjon osztoznak a nyertesek és a legjobbak bekerülhetnek a cég világversenyének döntőjébe.

Az Intel 2006 óta minden évben meghirdeti üzleti tervíró versenyét, amelynek a célja az, hogy elősegítse a legjobb ötletek megvalósulását és piaci hasznosítását. Ennek európai fordulójára (Intel Business Challenge Europe) keresnek most 18 és 34 év közötti egyetemistákból és diplomásokból álló csapatokat. „Idén a biotechnológia, nanotechnológia, szoftver, mobil alkalmazások, elektronika, robotika, energia területéről várják a pályázatokat” – tudtuk meg dr. Antos Lászlótól, a programot Magyarországon menedzselő Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatójától.

Az első lépésben a projektről, ötletről készített összefoglalóval lehet jelentkezni a versenyre 2012. május 7-ig az intelchallenge.eu weboldalon. Az első fordulóban azt értékeli a nemzetközi zsűri, hogy az ötletben van-e spiritusz, innováció, eredetiség. Júniusban választják ki a pályázók közül a száz legjobbat, akik részletesen kidolgozott üzleti tervvel és egy projektjükről készített videoklippel juthatnak tovább az európai döntőbe. A nyár közepéig kell részletesen kidolgozni az üzleti tervet mentori segítséggel, s a húsz döntős pályázatról augusztusban döntenek.

Az európai döntő kora ősszel lesz. Itt az első három helyezett 50 ezer (25 ezer, 15 ezer és 10 ezer) dolláros pénzdíjat nyerhet. Az Intel világversenyének döntőjét november elején lesz az amerikai Berkeley-ben. Ide maximum öt csapatot nevezhet be Európa, s az első három helyezett már 100 ezer (50 ezer, 30 ezer és 20 ezer) dolláros pénzdíjon osztozik, és lehetőséget kap arra, hogy ötleteiket „eladják” a Szilícium-völgy befektetőinek.

Magyarország már az induláskor, 2006-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. A legnagyobb sikerünk eddig az volt, hogy 2007-ben magyar csapat nyerte meg az európai versenyt és tovább jutott az Intel Global Challenge kaliforniai döntőjébe. Tavaly három csapatunk került be az európai fináléba.

Verseny menetrend

Június 6. A zsűri kiválasztja a száz legjobb pályázatot.
Augusztus 12. A zsűri dönt az európai döntőbe bejutó húsz pályázatról.
Szeptember 14.-október 17. Európai döntő: a zsűri kiválasztja azokat a pályázatokat, amelyek tovább jutnak az Intel Global Challenge döntőjébe.
November 4-8. Az Intel világversenyének döntője Berkeley-ben.

verseny innováció Intel Magyar Innovációs Szövetség
Kapcsolódó cikkek