Magyar gazdaság

Magyarországon csökkent legjobban az adóbevétel az EU-ban

A GDP-arányos adóbevétel nagysága az idén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint várhatóan kissé növekszik, de jövőre ismét csökkenhet az adócentralizáció mértéke.

A GDP-arányos adóbevétel az EU tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2010-ben az előző évhez képest – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett, az európai adózási trendeket áttekintő jelentéseiből. Míg az átlagos ráta az EU egészében nem változott (38,4 százalék maradt), addig Magyarországon 40,1 százalékról 37,7 százalékra esett.

Tavaly ez a mutató a KSH adatai szerint tovább süllyedt; az idén azonban – mint arról az NGM a Világgazdaságot tájékoztatta – a gazdasági válság elhúzódása miatt kismértékű növekedésre számíthatunk, aminek eredményeként a GDP-arányos adóbevétel várhatóan a 2010-es szint körül fog alakulni. A tárca előrejelzése szerint 2013-tól – a Széll Kálmán Terv 2.0 intézkedései nyomán – ismételten mérséklődik az adócentralizáció.

Az átlagos fogyasztási adóráta – a fogyasztási adókból származó teljes bevétel és a háztartások teljes fogyasztásának aránya – 2010-ben 27,2 százalék volt Magyarországon, 0,2 százalékponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez a mutató 3 uniós tagállamban volt magasabb, mint hazánkban: Dániában (31,5 százalék), Svédországban (28,1 százalék) és Luxemburgban (27,3 százalék).

Mivel az új adók döntően a fogyasztást terhelik, nem kizárt, hogy hamarosan EU-dobogós lesz a magyar adat.
A személyi jövedelemadóból befolyt bevétel 2010-ben a GDP 6,5 százaléka, az előző évben ez az adat 7,4 százalék (2004-2005-ben pedig 6,6 százalék) volt. Még nagyobb arányban csökkent a társaságiadó-bevétel: ebből az adónemből 2010-ben a GDP 1,2 százalékának megfelelő összeg folyt be, ez a mutató csak Lettországban és Litvániában volt alacsonyabb.

Az Eurostat és a KSH számai

2010-ben az adóterhelés az Eurostat szerint 37,7 százalék, a KSH adatai szerint 37,58 százalék volt, és ugyanez – a GDP 0,12 százalékára rúgó – különbség érhető tetten a 2010-es áfabevételekről készített kimutatások között is. Az eltérést az áfaalapú hozzájárulás elszámolása magyarázza – tájékoztatta lapunkat az NGM. A KSH ugyanis – szemben az Eurostattal – az áfabevételek összegéből levonja az EU felé teljesített befizetésünket (2010-ben 32,9 milliárd forint), és ezt a tételt a kiadások közül is kiveszi.


adóbevétel széll kálmán gdp-arányo adóbevétel
Kapcsolódó cikkek