A kormányzati zárolások mérsékléséről, és az állami osztalékbevételek emeléséről döntött a kormány – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

 Az áprilisi kormányhatározatban szereplő 44,66 milliárd forintnál kevesebbet, 40 milliárd forintot kellene zárolniuk az érintett szervezeteknek, ezzel párhuzamosan viszont 1,5 milliárd forinttal több osztalékot kíván beszedni az állami cégektől a központi költségvetés. Emellett a központi alrendszer dologi kiadásainak nominális szinten tartásáról is döntött a kormány a Széll Kálmán Terv 2.0-val összhangban.

A kormányhatározat szerint a kormány irányítása alá tartozó fejezetek idei zárolási kötelezettségéből kikerült a Honvédelmi Minisztérium, amelynél áprilisban még 3,1 milliárdot meghaladó mértékű zárolást írt elő a kormány. Jelentősen, több mint 1,5 milliárd forinttal 3 milliárd forintra csökkent a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idei zárolási kötelezettsége.
A kormány ugyanakkor a nemzeti fejlesztési minisztert arra szólította fel, hogy intézkedjen – a Mol osztalékfizetésének figyelmen kívül hagyásával – az államot megillető osztalékbevételek legalább 1,5 milliárd forint összegű növeléséről.
Részletek a pénteki Világgazdaságban