Magyar gazdaság

Soha nem látott bírság Olaszországnak a tulajdonjog megsértéséért

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint Olaszországnak közel 50 millió euró összegű kártérítést kell fizetnie három építőipari cégnek jogtalan kisajátításáért.

Ez a legmagasabb összeg, amelyet a bíróság - a saját adatai szerint - 53 éves fennállása alatt valaha megítélt. A csütörtökön hozott döntés szerint az olasz állam Barinál, a tengerparton elkobzott egy 75 ezer négyzetméteres épületet, amelyet aztán le is rombolt. A jogi tisztázatlanság miatt a cégek nem fellebbezhettek a döntés ellen és mivel a helyzetet már nem lehet helyreállítani, a kár visszafordíthatatlan – írja a Spiegel.

A bíróság már 2009-ben megállapította, hogy az emberjogi konvenció alapján megsértették a  tulajdon védelmét. Ennél az ítéletnél már csak a kártérítésről volt szó, a követelt összeg több mint 350 millió euró volt, de végül 50 millió euróban szabták meg a bírság mértékét. A Bíróság ezzel megdöntötte saját büntetési rekordját, az előző csúcs 16 millió dollár volt, amelyet a görög államnak kellett megfizetnie a tulajdonjog megsértése miatt 1994-ben.

tulajdonjog megsértése Olaszország bírság Emberi Jogok Európai Bírósága
Kapcsolódó cikkek