Kiszámítható szabályozási környezet, stabilitás, fenntartható növekedés – ezek voltak a visszatérő fordulatok a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett Pénzügyi Csúcstalálkozón.

 A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ország komoly kihívások előtt áll, hogy vissza kell állítani a piac Magyarország iránti bizalmát, és hogy mielőbb meg kell állapodni az IMF-fel – ezt hangsúlyozta Fellegi Tamás leköszönő miniszter is.

László Csaba, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere szerint hamarosan devizakötvényt kell kibocsátani, ez azonban az IMF-fel való megállapodás aláírása előtt reménytelen. Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviselője szerint a tárgyalásokat a jegybank függetlenségével kapcsolatos kifogások rendezése után lehet megkezdeni, de nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a jelenleg a parlament előtt lévő tervezet tartalmazza-e a Valutaalap által kívánt változtatásokat.

A tárgyalások lehetséges lezárásának időpontját illetően sem kívánt jóslatokba bocsátkozni, mint mondta, „nincs kristálygömbje”. Hangsúlyozta azonban: az IMF nem feltételeket akar szabni, hanem egy tartós növekedést biztosító programról kíván megállapodni. A sarokszámok nincsenek kőbe vésve, az előző megállapodásban szereplő deficitcélok például többször is módosultak – emlékeztetett.
Részletek a pénteki Világgazdaságban