Magyar gazdaság

Erik Jones: Magyarország borotvaélen táncol

A külföldi befektetők rendkívüli kockázatot látnak a nacionalizmus erősödése miatt Magyarországban, és emiatt inkább előbb, mint utóbb erősen csökkenteni fogják jelenlétüket az országban – mondta az Oxford Analytica nevű, főként politikai kockázatelemzéssel foglalkozó, kormányoknak is dolgozó tanácsadó cég európai főnöke, Erik Jones az alapblog.hu-nak adott interjúban.

A nacionalizmus erősödése Magyarország és más nagy rizikót jelentő európai övezetek elszigetelődését, ezzel együtt gazdasági helyzetük drámai romlását hozza magával – vélekedett Erik Jones. Úgy véli, hogy egyes európai politikusok, köztük magyar és görög döntéshozók valójában a tűzzel játszanak, még ha ezzel nincsenek is tisztában.

Minden szempontból nagyon veszélyesnek ítéli ezt - az általános európai helyzettel egyetemben Erik Jones professzor, aki egyúttal az amerikai Johns Hopkins Egyetem Európai Tanulmányi központjának igazgatója is. Az alapblog.hu-nak azt mondta, hogy a szétesési folyamat kezd önálló életet élni, a politikusok csak kullognak az események után, de ellenőrizni, irányítani már nem tudják őket.

Magyarország vezetői arra számítanak, hogy az európai helyzet súlyossága nekik kedvez és az IMF és az EU engedni fog, mert nem tehet mást ilyen bonyolult, minden uniós országot valamiképpen sújtó gazdasági-pénzügyi szituációban. A magyarok az időhúzást választották, játszanak – mondta az Oxford Analytica európai főnöke.

„A legteljesebb mértékben. Ezt mindenki tudja” – válaszolta arra a kérdésre, hogy tényleg ezt látják-e Washingtonban és Brüsszelben. „Borotvaélen táncolnak, mert az IMF és az EU nem fog engedni, ezzel ugyanis lejáratná magát. A magyar fél pedig, attól tartok, nem fog további kompromisszumkészséget felmutatni, kötni fogja az ebet a karóhoz” – tette hozzá.

IMF Magyarország EU gazdaság nacionalizmus
Kapcsolódó cikkek