Magyar gazdaság

Már Kína és India is gyengélkedni kezd?

Az OECD friss jelentése arra utal, hogy a fejlődő világ két gazdasági motorjának számító Kína és India sem teljesít olyan jól, mint várták.

A jövőbeli gazdasági aktivitás mérésére szolgáló CLI index Kína esetében 99,1-re esett az áprilisban mért 99,4-ről, India pedig 98,2-ről 98,0-ra gyengült. Az OECD az adatokat úgy interpretálta: mindkét gazdaság jelentősen visszaesett és a hosszú távú trend alatt teljesít.

A Reuters által idézett jelentés szerint a teljes OECD körre kiterjedő index azonban 100,4-ről 100,5-re emelkedett egy hónap alatt, a 33 ipari ország átlagát jelentő mutatót elsősorban az Egyesült Államokban, Oroszországban és Japánban tapasztalt friss üzleti aktivitás javította fel. Intő jel lehet ugyanakkor, hogy az említett államok mindegyikében csökkent a növekedés üteme.

Az eurózónában a CLI 99,6-en stagnált, érdekesség, hogy Németország sem tudott javítani egy hónap alatt a 99,4-es értékén, míg Nagy-Britannia meglepetésre egy tizedpontos emelkedést követően 99,8-on áll, igaz, így is jócskán alulteljesíti hosszú távú átlagát.


 

cli index mutató gazdaság OECD
Kapcsolódó cikkek