Magyar gazdaság

Megjött az EKB-vélemény az MNB-ről: rendeződtek az aggályok

Korábbi értesülésünknek megfelelően ma megjelentette az Európai Központi Bank (EKB) a jegybanktörvény-módosításáról szóló véleményét. A frankfurti testület szerint a módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

A dokumentum tegnapi keltezési dátummal ma délelőtt jelent meg az EKB honlapján. Az EKB véleménye itt olvasható.

A jogi szakvéleménye szerint "a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására". Ugyanakkor továbbra is vannak rendezetlen kérdések, ezek közé tartozik az MNB elnöke helyettesítésének kérdése és az elnök és az alenökök által teendő eskü ügye - jegyezte meg az EKB.

Varga Mihály IMF-főtárgyló korábban azt mondta, hogy az IMF-hiteltárgyalások megkezdéséhez szükséges jegybanktörvény-módosítás nem a kormány és a parlament hibájából csúszik, a kabinet ugyanis meg kívánja várni az EKB észrevételeit.

Ez azt jelentheti, hogy akár már a Varga Mihály által megadott legkésőbbi időpont, július 12-e előtt elfogadhatja az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amely után – Christine Lagarde IMF-vezérigazgató szerdai levele értelmében – elkezdődhetnek a hiteltárgyalások.

EKB vélemény MNB Varga Mihály jegybanktörvény
Kapcsolódó cikkek