Magyar gazdaság

Szócska nekilát az egészségügy fejlesztésének

Az egészségügyi rendszer átalakításának következő lépése a fejlesztés lesz - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában annak kapcsán, hogy július elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy.

Az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról az államtitkárság előző nap küldött részletes tájékoztatást a háziorvosoknak. Mint leszögezték: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július elseje után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást.

A tájékoztató szerint a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti ellátó intézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók érvényesek maradnak. Így a betegeket júliusban is fogadják a beutalóban szereplő, de a változás által érintett intézményben, amelyek kötelesek ellátni őket. A sürgősségi ellátások viszont változatlanul, az átmeneti időszakot követően is elsőbbséget élveznek. A beteget csak állapotának stabilizálása után küldhetik tovább egy másik intézménybe.

Szócska Miklós a Kossuth Rádió műsorában kifejtette: figyelni fogják a "betegutakat", követni fogják, hogy a háziorvosok hová küldik szívesen betegeiket, számukra hol remélnek gyógyulást. Ezeket a helyeket "személyzetileg, és anyagilag" megerősítik majd - tette hozzá.

Az államtitkár leszögezte: július elseje után nem történhet meg, hogy bárki ellátatlanul maradjon. Ennek érdekében a rendszer valamennyi részvevője - az intézmények, az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok -  részletes tájékoztatást kaptak az új ellátási rendről. Kiemelte azt is, hogy a beteg az új rendszerben is követheti orvosát és a térséghatárokon túl is fogadni kell a betegeket, gondoskodni kell a folyamatos ellátásukról.

Az államtitkár arra is kitért, hogy jelenleg két nyitott uniós pályázat - emberi erőforrás fejlesztési és  foglalkoztatási - is segíti, hogy a rendszerben dolgozók közül senki ne kerüljön utcára. Szócska Miklós viszont megjegyezte: ő nem írhatja meg a kórházvezetők helyett a pályázatokat, az igazgatók felelőssége úgy megszervezni  az ellátást és tájékoztatni, vezetni az átmeneti időszakban orvosaikat és ápolóikat, hogy ne legyen fennakadás. Az államtitkárság koordinálja ezt a munkát - tette hozzá Szócska Miklós.

Annak kapcsán, hogy a Magyar Közlönyben a héten megjelent az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló jogszabály, az elmúlt időszakban viszont többen megkérdőjelezték, van-e elegendő forrás a bérfejlesztésre, Szócska Miklós úgy reagált: meglepi, hogy a politikai kommunikáció miként próbálja elvenni a jelentőségét annak, hogy bért emelnek a gazdasági világválság közepette. Mint leszögezte: a bérrendezésről jogszabályok rendelkeznek, így annak megvan a fedezete.

 

egészségügy Szócska
Kapcsolódó cikkek