Magyar gazdaság

Varga: Már jövő héten módosulhat a jegybanktörvény

Miután megérkezett az Európai Központi Bank (EKB) pozitív véleménye a jegybanktörvény módosításáról, az Országgyűlés már a jövő héten elfogadhatja azt, így megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - mondta Varga Mihály, tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek.

Az eredeti tervek szerint július 12-én került volna sor a jegybanktörvény módosítását lezáró végszavazásra, de mivel ma hivatalosan is megkapta a kormány az EKB pozitív véleményét, amit csak július elejére várt, így a végszavazás már a jövő hét közepén megtörténhet - közölte a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály idézte az EKB véleményét, miszerint a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására, a törvényjavaslat rendezi a korábbi aggályokat.

"Most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások" - fogalmazott a miniszter, aki úgy véli, hogy az augusztusi szabadságokat is figyelembe véve október közepére megszülethet a hitelmegállapodás, amelynek várható összege  a piac által is kívánatosnak tartott 15 milliárd euró lehet.

tárgyalás MNB Varga Mihály jegybanktörvény
Kapcsolódó cikkek