Magyar gazdaság

Álláskeresők: irány Románia

A legnehezebb egyes spanyol térségekben elhelyezkedni, a munkanélküli Ausztriában, Németországban és Hollandiában a legritkább. Figyelemreméltó a Közép-Európában jónak számító román régiók eredménye az Eurostat legfrissebb összesítésében.

A magyarországi régiók szempontjából a középmezőnybe tartoznak az Európai Unióban – derül ki az Eurostat által szerdán publikált jelentésből. A tavalyi adatokat összesítve és régiós összehasonlításban közlő munkanélküliségi adatközlésből kiderül: a legalacsonyabb állástalansági mutató Salzburgban és Tirolban volt 2011-ben, itt mindössze 2,5 százalékot mért az Eurostat, míg az ebből a szempontból legrosszabbnak számító Andalúziában egészen elképesztő szintű, 30,4 százalékos a munkanélküliség.

A magyar 10,9 százalékos értéknél a sokkal rosszabb Észak-Magyarország (16,7 százalék) is szerencsésebb helyzetben van Andalúziánál, ugyanakkor az örökös csúcstartó Nyugat-Dunántúl a maga 7,4 százalékos munkanélküliségével is csak irigykedve tekinthet az osztrák szomszéd zöldebb fűjére.

Más szomszédok hasonlóképp érezhetnek, ha az osztrákokra gondolnak: a szlovák Východné Slovensko régió 18,7 százalékos eredményével még Észak-Magyarországnál is rosszabb helyzetben van, ám Románia lassan követendő példává válik. Keleti szomszédunknál három régiót leszámítva mindenhol 10 százalék alatti – jellemzően 5-6 százalék – a munkanélküliség, vagyis ebből a szempontból még a soproniak is irigykedve tekinthetnek a régióban nagyon alacsonynak számító, 5,4 százalékos rátával rendelkező Bukarestre vagy Délnyugat-Olténiára.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátával összességében a német nyelvű régiók büszkélkedhetnek Európában, így 3 százalékos, vagy az alatti a ráta Németország és Ausztria több térségében. A legkomolyabban a spanyol régiókat érinti az állástalanság, jellemzően 30 százalékot majdnem elérő rátával, de a szégyenpadra kerül Franciaország Réunion régiója, és a görög Dytiki Makedonia is.

A felmérés közli az adatokat nemek szerinti bontásban is. A férfi munkanélküliség a holland Zeeland régióban a legalacsonyabb, 2,3 százalékos, míg a női munkanélküli Tirolban számít fehér hollónak, itt 2,7 százalékos rátát mértek. A legrosszabb helyzetben a férfiak a spanyol fennhatóság alatt álló Kanári-szigeteken vannak, ahol 29,7 százalékos a munkanélküliség, míg a nők álláskeresése az Észak-Afrikában elhelyezkedő, de szintén spanyol enklávéban, Ceután tűnik szinte lehetetlennek: itt 39,1 százalékos körükben az állástalanság aránya.

munkanélküliség Eurostat régiók Európai Unió
Kapcsolódó cikkek