Magyar gazdaság

Dublin ünnepelhet, Madrid nyakán tovább szorul a hurok

Csaknem kétéves távollét után sikeresen tért vissza az állampapírpiacra Írország ma délelőtt.

Dublin a terveknek megfelelően 500 millió euró értékben adott el háromhónapos lejáratú kincstárjegyeket 2,8-szeres túljegyzés mellett. Cserébe 1,8 százalékos átlaghozamot kellett bevállalnia, ami ahhoz képest jó eredménynek számít, hogy Spanyolország múlt héten magasabb hozamok mellett adott túl ugyanidejű futamidejű kincstárjegyeken.

Bár az összeg önmagában nem túl jelentős, az esemény ténye nagyon is az: a zöld sziget az utolsó aukciót 2010 szeptemberében hajtotta végre, 2010 vége óta pedig csupán az EU-IMF által nyújtott hitelcsomag segítségével volt képes törleszteni államadósságát.

Írország az egyetlen olyan állam a mentőövre szorult euróövezeti tagországok közül, amely a hitelprogram ideje alatt eddig teljesen távol maradt a piacoktól. Az íreknél lényegesen rosszabb helyzetbe lévő görögöknek továbbra is sikerül eladniuk háromhónapos kincstárjegyeket – igaz, relatív magas kamatokért cserébe –, míg Portugália a közelmúltban 18 hónapos állampapírokkal tesztelte a piacokat.

Spanyolországból viszont továbbra is borús hírek érkeztek: Madrid ma átlagosan 6,43 százalékos hozamon értékesített tízéves lejáratú államkötvényeket 747 millió euró értékben, ami jelentős emelkedés az egy hónappal korábbi 6,04 százalékhoz képest.

A hispánok emellett piacra dobtak még 1,2 milliárd euróért hároméves lejáratú kötvényeket is, amelyek yieldje viszont csökkent, 5,457-ról 5,086 százalékra. Ezen túl a 2016 októberében lejáró állampapírok eladásából egymilliárd euró folyt be az államkincstárba, esetükben a hozamok 5,536 százalékra emelkedtek a június eleji aukción regisztrált 5,353 százalékos szintről.

A spanyol kincstárnak így összesen mintegy hárommilliárd eurós bevételre sikerült szert tennie, amivel gyakorlatilag teljesítette az  előzetesen kitűzött maximális célt. 

Elemzők az emelkedő hozamokat jobb híján azzal magyarázzák, hogy habár Spanyolország szempontjából pozitív döntések születtek a múlt heti EU-csúcson, azok átültetése a gyakorlatba akadályokba ütközhet. Ráadásul a megszorítások és jellemezte lehúzó spirálból egyelőre nem látszik a kiút. 

Spanyolország állampapíripiac Dublin írország
Kapcsolódó cikkek