Noha a második félévben az autóipari beruházások hatására a kivitel emelkedni fog, a belső keresletben nem várható javulás, így 2012 egészében az első negyedévihez hasonló, 1,5 százalék körüli GDP-visszaesés várható - közölte legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató.

 Az intézet az első félévi 295,5 forintos átlagos euróárfolyam után az év egészére átlagosan 295 forinttal számol.

Az első negyedévi GDP -visszaesés után a GKI kutatói azt prognosztizálják, hogy a második negyedévben is zsugorodik a (A KSH augusztus 14-én közli előzetes becslését a GDP második negyedévi alakulásáról.) Ennek hátterében az áll, hogy az első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, kivitele stagnált, belföldi értékesítés 2 százalékkal mérséklődött. A teljes magyar - ami korábban gyorsan nőtt - euróban számítva 1 százalékkal csökkent.

A gyenge forint - bár egyes ágazatok, például az élelmiszeripar kivitelét segíti - ezt a tendenciát nem tudta megakadályozni, miközben a devizában eladósodottak terheinek növekedése következtében csökkentette a belföldi keresletet. A cserearány-romlás az első négy hónapban 2,5 százalék volt, vagyis a devizában mért importárak sokkal gyorsabban emelkedtek az exportáraknál. Az építőipari visszaesés több mint 10 százalékos - áll a GKI elemzésében.

A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az első öt hónapban az ezen kívüli költségvetési szférában 2,4 százalékkal, az öt főnél többet foglalkoztató versenyszektorban 1,6 százalékkal csökkent a létszám.

Az év egészében a GKI kutatói az első félévihez hasonló, 5,7 százalékos áremelkedést várnak. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye.

A reálkeresetek az első öt hónapban 3,6 százalékkal csökkentek. Az év egészében összességében ennél kisebb, 3 százalék körüli visszaesés prognosztizálható. A reáljövedelem hasonló, a fogyasztás 2,5 százalék körüli mérséklődése valószínű.

A beruházások az év egészében 4 százalékkal csökkennek, új, jelentős fejlesztés indulásáról szinte nincs információ. Növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására.

Az államháztartás helyzetéről a GKI megállapítja: az idei hiány várhatóan meghaladja a törvényben előirányzott GDP-arányos 2,5 százalékot, de feltehetőleg 3 százalék alatt marad. A túl optimista gazdasági növekedésre alapozott költségvetés okozta feszültségeket az évközi zárolások és intézkedések még ellensúlyozni tudták, a parlament által júliusban elfogadott 100 milliárd forintos kiadásnövelésnek azonban egyelőre nincs fedezete. A munkahelyvédelmi akcióterv 2013-ra tervezett 300 milliárd forintos adóbevétel-csökkenésének ugyancsak papíron van meg az ellentétele. Így fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország 2013-ban mégsem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, illetve ennek elkerülése érdekében a már ismerteken kívül további kiigazító lépéseket kell tennie.

A kormány szavakban gyors IMF /EU-megállapodásra törekszik, valójában azonban az eddigi időhúzás, valamint a számos területen deklarált merevség, sőt az újabb és újabb mesterséges akadályok - például a tranzakciós kivetése az MNB-re - következtében ez a szándék megkérdőjeleződik - áll a GKI elemzésében. Az elmúlt hónapokhoz viszonyítva viszonylag erős forint tartós fennmaradására ezért egyelőre nem lehet számítani, ellenkező irányú kilengést viszont a külső körülmények romlása kiválthat. Félő, hogy az IMF/EU-val való tényleges megállapodásra csak ilyen kilengések, és így egyre nagyobb károk elszenvedése után kerül sor - írta elemzésében a GKI.