Magyar gazdaság

Igent mondtak az új adóra - Biztosítók: súlyos teher, de vállaljuk

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a biztosítási adó bevezetéséről szóló, jövő január 1-jétől hatályos törvényjavaslatot. A baleseti adó az eredeti tervekkel ellentétben megmarad.

A 248 kormánypárti igen szavazattal, 83 ellenszavazat mellett elfogadott jogszabály szerint a biztosítási mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10 százaléka.

A biztosítási adó két közterhet vált ki: a biztosítókat terhelő különadót és a tűzvédelmi hozzájárulást,  nem terheli az élet- és betegségbiztosításokat.

Az új adónem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter eredeti tervei szerint kiváltotta volna a baleseti adót is, és 30 százalékos terhet írt volna elő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja után, ám a parlament a múlt héten támogatta a költségvetési bizottságnak azt a módosító indítványát, amelynek alapján továbbra is fennmarad a baleseti adó.

A biztosítási adóról szóló törvény 2013. január 1-jén lép hatályba.

MABISZ: súlyos teher, de vállaljuk

A biztosítók tudomásul veszik, hogy az ország nehéz helyzetben van, így most is, ahogy korábban is, részt vállalnak a terhek viselésében – áll a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményében, amely ugyanakkor leszögezi: a biztosítási adó súlyos teher a szektor számára, mivel a piac már évek óta folyamatosan szűkül.

A kormánnyal folytatott tárgyalások során az eredeti jogszabály-tervezethez képest történt néhány, mind az ügyfelek, mind a biztosítók számára kedvező módosítás is a jogszabályban. A tavaly bevezetett baleseti adó fenntartása például közel 4 millió autós számára jelent könnyebbséget, illetve előz meg jelentős kényelmetlenséget. 

Jó hír, hogy a mezőgazdasági biztosítások is mentesülhetnek a biztosítási adó alól, így nem „vész el” a mezőgazdasági biztosítások frissen bevezetett állami támogatása – emeli ki a MABISZ közleménye.

Mabisz baleseti adó biztosítási adó
Kapcsolódó cikkek