Magyar gazdaság

Kína a kicsik mellé áll és megvédi őket az erőszaktól

Hu Csin-tao kínai elnök csütörtökön megígérte, hogy a következő három év folyamán 20 milliárd dollár összegben folyósítanak hiteleket afrikai kormányoknak, és az eddiginél nagyobb kínai-afrikai egyeztetést sürgetett nemzetközi ügyekben, annak érdekében, hogy védekezzenek a gazdagabb hatalmak "erőszakoskodásaival" szemben.

Hu Pekingben nyilatkozott a kínai-afrikai együttműködési fórum megnyitóján. Az általa felajánlott hitelkeret kétszerese annak, amelyet 2009-ben ajánlottak fel az Egyiptomban tartott legutóbbi fórumon. A kínai államfő további segítséget ígért az afrikai országoknak mezőgazdasági technológiai központok építéséhez, orvosi és egyéb szakemberek képzéséhez, és kutak ásásához.

Kína továbbá bátorítani fogja a befektetéseket és a segítségnyujtást olyan infrastruktúrába, amely megkönnyíti az Afrikán belüli kereskedelmet. Az AP jelentése emlékeztet arra, hogy a két fél - Kína és Afrika - közti tavaly rekord magasságúra, 166 milliárd dollárra szökött fel, ami háromszoros növekedést jelez 2006  óta. Hu hangsúlyozta, hogy Kína még fejlődő országnak számít és utalt arra, hogy Afrika az a régió, ahol a legtöbb fejlődő ország található. Ezért müködjék együtt kell megvédeniük érdekeiket az olyan globális fórumokon, mint az ENSZ. "Ellenezzük azt a gyakorlatot, amikor a nagyok erőszakoskodnak a kicsikkel, az erősek uralkodnak a gyengék felett, a gazdagok pedig elnyomják a szegényeket."

afrikai hitel
Kapcsolódó cikkek