Magyar gazdaság

Meglesz a gazdák 157 milliárd forintja

157 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a gazdák október 16-tól megkaphassák a területalapú támogatások előlegét, ezért a kormány szerdai ülésén a forrás elkülönítéséről döntött - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Az ezt az összeget 2013. január elején téríti vissza Magyarország számára.

Fazekas Sándor 2012. június 28-án fordult beadvánnyal az Európai Bizottsághoz, hogy a tavalyi száraz ősz és tél, a téli és tavaszi fagykárok, valamint a nyár elején jelentkező jégverés okozta károk miatt Magyarország támogatási előleget fizethessen a termelőknek.

A kérelem a 2012. évi egységes területalapú támogatásra (SAPS) és a különleges tejtámogatásra vonatkozik. Amennyiben a Bizottság a kérésnek helyt ad, a támogatások 50-50 százaléka fizethető ki a jogosultaknak. A Bizottság várhatóan legkésőbb szeptember közepéig hoz döntést.

A kormány tegnapi döntésével megteremtette a forrást a kifizetésekhez, ezért ha Brüsszel jóváhagyja az előlegfizetést, október 16-án a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi a kifizetéseket. A gazdák december 1-ig a SAPS-nál mintegy 150 milliárd forint, a különleges tejtámogatásnál mintegy 6,7 milliárd forint előleghez jutnak.

Fazekas Sándor területalapú támogatások vidékfejlesztési minisztérium
Kapcsolódó cikkek