Magyar gazdaság

Minden fillért lehívnánk

Az eddigi, sokat bírált uniós pályázati rendszer helyett egy teljesen új struktúrát hoz létre a kormányzat 2014-től – közölte Orbán Viktor. Addig is azonban számos változtatást hajtanak végre, hogy az ország „az utolsó fillérig” le tudja hívni az uniós forrásokat.

Az új hétéves uniós költségvetési ciklus kezdetére, 2014-re egy új hazai pályázati rendszert hoz létre a kormány az EU-pénzek lehívására – jelentett be Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által szervezett tegnapi budapesti rendezvényen.

A kormányfő elmondta: a pályázati rendszer átalakítására azért van szükség, mert az bonyolultan, túl hosszú határidőkkel működik. Orbán Viktor szerint ma kötélidegzetűnek kell lennie annak, aki arra adja a fejét, hogy uniós pénzre pályázzon. „Én biztosan nem tenném, mert ha azt mondanák, hogy 600 meg 900 nap múlva lesz valami abból, amit egyébként én már jól átgondoltam, megterveztem, kiszámoltam, és készen állok a végrehajtására, könnyen lehet, hogy belebolondulnék” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a hibák főként az előző kormánytól megörökölt rendszer jellegéből fakad.

Bár a struktúra teljes átalakítása majd csak 2014-től valósul meg, addig is reformokat hajt végre a rendszeren a kormány. Így a miniszterelnök kitért a kormányzat által az elmúlt hetekben bejelentett, így már ismert intézkedésekre. Eszerint még idén 50 milliárd forintos forrásból egy önerőalapot állítanak fel a súlyos anyagi gondban lévő önkormányzatok számára, hogy elő tudják teremteni a szükséges önrészt a már elindított fejlesztési projekteknél. Emellett megemlítette a július elején felállított, a pályázati rendszerben a döntéshozatalt centralizáló Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságra is. Szerinte a testület felállítására azért volt szükség, mert ha nem születnek meg időben a döntések, akkor bennragadhatnak az EU-pénzek, miközben a cél az, hogy az utolsó fillérig lehívjuk a forrásokat. Ezzel kapcsolatban kiemelte: ha nem működik rendesen az lehívása, akkor nincs magyar fejlesztéspolitika, ugyanis a hazai fejlesztések 90 százalékos arányban uniós forrásból valósulnak meg.

Újdonságnak számít, hogy – mint Orbán Viktor közölte – általánossá teszik az előlegkifizetés rendjét, így minden pályázónak elérhetővé válik a 30 százalékos előleg. Korábban az már ismert volt, hogy a kormány szintén harminc százalékos előleget vezet be az önkormányzati projektekben kivitelezőként résztvevő cégek számára. 

„A miniszterelnök főként a korábbi hetekben bevezetett intézkedéseket ismertette, beszéde azonban azt jelzi, hogy száz százalékig tudatában van annak, gyors és határozott lépéseket kell tenni a pályázati rendszer működési hatékonyságának javítására” – mondta el lapunknak Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója hozzátette: őszre, télre kiderül, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság létrehozása révén mennyiben pörgethető fel a támogatási rendszer működése, és így addig az is eldől, hogy az ország teljesen le tudja-e hívni a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló 8200 milliárdos forrást.

Essősy Zsombor nfü uniós pénzek MAPI
Kapcsolódó cikkek