Magyar gazdaság

Orbán: Az ingatlanadóval nem tudunk kihozni magunkból semmit

Logikusnak és elkerülhetetlennek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a tranzakciós illeték nemzeti bankra való kiterjesztését a Hír TV Rájátszás című műsorában kedden. A jegybank megadóztatásának esetleges nemzetközi vétóját érintő kérdésre kijelentette: a magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni. A kormányfő arra számít, hogy az IMF-tárgyalások a nyár végén kezdődnek meg.

"Az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is" - mondta a Nemzetközi Valutaalappal (IFM) folytatandó tárgyalások menetrendjéről a miniszterelnök, majd úgy fogalmazott: a kormány az IMF feltételeinek azt a részét tudja elfogadni, amelyről "hisszük mi, magyarok, hogy ha azt megtesszük, akkor az jobbá teszi Magyarországot".

A vagyonadót és az ingatlanadót - mint a valutaalap lehetséges feltételeit - firtató felvetésre úgy vélekedett: a kérdést úgy kell feltenni, hogy az ingatlanadó szolgálná-e az ország érdekét, hozzásegítené-e ahhoz, hogy kihozza magából azt, ami egyébként tehetségben és képességben benne van. "Nem segítene hozzá", ahogyan a vagyonadó sem - adta meg a választ.

A kormányfő beszélt arról is: Európa néha egy múzeumra emlékezteti, ugyanis a mostani válsághelyzetet azokkal az eszközökkel próbálja kezelni, amelyeket a múltban használt, ám ezek már nem működnek. Magyarország viszont "nem szerénykedett" olyan megoldásokat kitalálni, amelyek nem a múlthoz tartoznak, hanem a jövőt építik: ilyen volt a bankadó, a multiadó, most pedig bevezeti a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket - sorolta, hozzátéve: utóbbi szerinte sokkal jelentősebb, mint azt gondolják.

A tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztése a kabinet szerint logikus, szükséges és elkerülhetetlen - jelentette ki Orbán Viktor. Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem terjeszthetik ki az illetéket a jegybankra, azt válaszolta: Magyarországot a magyarok kormányozzák, "ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz". "A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni" - felelte arra a kérdésre, mi történik akkor, ha az Európai Központi Bank (EKB) vagy az IMF megvétózza az MNB megadóztatását, és így nem folyik be a várt pénz, a munkahelyvédelmi terv fedezete.

Hozzátette, az EKB-nak véleménynyilvánítási joga van, az álláspontját meg kell hallgatni, de a döntésben való részvételre semmilyen lehetősége nincs. A kormányfő kizártnak nevezte, hogy a pénzintézetek teljesen áthárítsák az illetéket az emberekre.

Arra a kérdésre, az IMF-tárgyalások közeljövőbeli elkezdése értékelhető-e úgy, hogy az ellene szervezett nemzetközi puccskísérlet megbukott, a kormányfő azt felelte: "nekem nem személyes ellenségeim vannak", de például a bankadó "fáj valahol", s azoknak a nagyrészt külföldi nagytőkéscsoportoknak, amelyeknek ez fáj, minden pénzt megér, hogy a magyarországi kurzust megváltoztassák, hasonlóan nagy telekommunikációs vállalatoknak, energiacégeknek.

 

 

EKB IMF vagyonadó tranzakciós adó MNB
Kapcsolódó cikkek