Magyar gazdaság

Stagnáló export, romló külkermérleg

Egy százalékon belüli a külkereskedelem változása az év első négy hónapjában a tavalyi január–április időszakhoz képest: a kivitel volumene 0,7 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,2 százalékkal maradt el a bázisidőszaktól – közölte a KSH.

Az idei január–áprilisi kivitel értéke ezzel 26 070 millió euró (7728 milliárd forint), a behozatalé 23 945 millió euró (7102 milliárd forint) volt, az aktívum 2126 millió euróval zárta az első négy hónapot, 428 millióval kevesebbel, mint egy éve. Időszakon belül az áprilisi forgalom mérsékelten csökkent.

A statisztikai hivatal szerint nőtt az élelmiszerek mindkét irányú forgalma, és folytatódott a híradás-technikai eszközök kereskedelmének visszaesése. A termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 9,6, exportban 6,9 százalékkal emelkedett, a cserearány 2,5 százalékkal romlott.
Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene alig változott, a behozatalé 3 százalékkal nőtt, az „uniós aktívum” több mint százmilliárddal romlott.
Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az volumene 1,8 százalékkal nőtt, az importé 7 százalékkal csökkent. A részmérleg passzívuma 72 milliárd forinttal csökkent.

aktívum export termékforgalom külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek