Magyar gazdaság

Elemzők: A kamatvágás erodálja az MNB hitelességét

Kedden 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők szerint a lépés kockázatos, erodálja a jegybank hitelességét, és a forint gyengüléséhez vezethet.

„Az elemzői kar többségével együtt nem vártunk kamatcsökkentést, és a határidős piac sem árazott azonnali vágást” – hangsúlyozzák az MKB Bank közgazdászai. Kondrát Zsolt és Balásy Zsolt emlékeztetett: a Monetáris Tanács az ország javuló kockázati megítélésére és a miatt hiányzó belső inflációs nyomásra hivatkozva lépett, de a közlemény sokkal szigorúbb hangnemben íródott, és inkább a tartással volt konzisztens.

A Monetáris Tanács külsős tagjai minden valószínűség szerint 4:3 arányban leszavazták a belsős tagokat – közte Simor András elnököt –, és 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentették az alapkamatot.

„A lépés erodálja a jegybank hitelességét, megkérdőjelezi antiinflációs elkötelezettségét” – emelik ki az MKB közgazdászai. Júliusban az 5,8 százalékra emelkedett, és egyre távolabb került a jegybank 3 százalékos inflációs célja.

Az elemzők szerint a tanács kockázatos játékba kezdett, ami jól is elsülhet végül, ha mind itthon (EU/IMF-tárgyalások), mind külföldön (QE3, EKB beavatkozás) a kedvező forgatókönyv valósul meg. „Ezzel kapcsolatban szkeptikusak vagyunk, ezért úgy véljük, nőtt a forint leértékelődésének kockázata a következő hetekre nézve” – írják az MKB elemzői.

A CIB Bank közgazdászai szerint a kockázati felárak javulása egyértelműnek tekinthető, véleményünk szerint azonban e folyamat tartóssága szempontjából kritikusnak tekinthető nemzetközi események előtt állunk szeptember folyamán, valamint hazai részről kiemelt jelentősége lehet az IMF-tárgyalások alakulásának a hazai piaci megítélés tekintetében.

MT tanács MNB kamatvágás kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek