Magyar gazdaság

Halványabb a kínai gazdaság csillaga

Egyre rosszabb jelek érkeznek Kínából, az ország gazdaságának növekedésével sokan nem elégedettek, így elérkezett az idő arra, hogy valamivel felpezsdítsék azt.

Kilenc havi mélypontra esett a kínai feldolgozóipar augusztusban a HSBC felmérése szerint: a mutató legfrissebb értéke 47,8 pontra esett a júliusi 49,3-ről – számolt be a Wall Street Journal. Az adat valójában nem meglepő, erre már egy ideje lehetett is számítani, ugyanis a kínai gazdaság nagyrészt a külföldi megrendeléseke alapszik, azzal kapcsolatban pedig egy ideje nem túl jók a kilátások. A kínai exporttermékek iránt világszerte csökken a kereslet, Amerika és Európa súlyos válságban van, több országban komoly megszorításokat vezettek be, ezek pedig nem kedveznek Kína további növekedésnek, márpedig a kommunista országban azt szokhatták meg.

A további csökkenés, és az esetleges növekedés érdekében helyi hírügynökségi értesülések szerint a kínai kormány és a jegybank nemsokára bejelent egy újabb gazdasági élénkítő programot. A lépést Zhou Xiaochuan jegybankelnök tegnapi beszédére alapozzák. A Wall Street beszámolója szerint a szakember azt mondta, hogy a jegybank készen áll a beavatkozásra, és minden eszközt készek bevetni a siker érdekében. Arra az újságíró kérdésre, hogy az irányadó ráta vagy a kötelező tartalékráta csökkentésének van-e nagyobb esélye, Zhou mindössze annyit mondott, hogy minden lehetőséget mérlegelniük kell.

Egyszerűsít a kormány

A kínai kormány több mint 180 gazdasági tevékenység esetében törölte a korábban kötelező kormányzati jóváhagyást, s csaknem 120-nál az alsóbb szintekre ruházta azt, amivel erősítik a piac szerepét és csökkentik a korrupció lehetőségét - áll a kormány tegnapi üléséről kiadott közleményben. A központi engedélyeztetés körének szűkítését még 2001-ben határozták el. A friss döntés a hatodik hasonló a sorban, s az elmúlt tíz évben összesen közel 2.500 tétel került ki a kormányzati eljárásból, vagy módosítottak a jóváhagyásának szabályain. Ez a korábban ilyen kötelezettség alá tartozó tételek 69,3 százaléka.

A gazdasági hónapok óta érezhető nehézségeit részben már kommentálta a múlt héten a kínai kormányfő. „A kínai gazdaságnak nagy ellenszelet kell leküzdenie, de a mérséklődő ad egy kis teret a monetáris politikának – közölte Ven Csia-Pao miniszterelnök. „A nyomás még mindig nagy a gazdaságon, és a nehézségek még eltartanak egy darabig” – idézte akkor a Reuters a kormányfőt. Ven a monetáris politika manőverezési lehetőségéről azért beszélhetett, mert Kína fogyasztói árindexe harminchavi rekordalacsony szintre csökkent a júliusi 1,8 százalékkal. Júniusban még 2,2 százalék volt ez az adat.

Kína múlt év végén kezdte a monetáris enyhítést, és az utóbbi időszakban fokozta a tempót a júniusi és július eleji kamatvágásával, a beruházásokat gyorsítandó és az energiahatékony fogyasztói költéseket bátorítandó. Az elnök arról is beszélt, hogy a kormánynak a munkaerőpiacra kell fókuszálnia a mostani gazdasági lassulás idején – ez egyébként az uralmon lévő kommunista párt prioritásai között amúgy is szerepel. A nyialtkozat előtti héten közzé tett adatok szerint az bővülése, az ipari kibocsátás és a kiskereskedelem is gyengült júliusban, nem utolsósorban a döcögő európai teljesítmény, ezáltal a szűkülő felvevőpiac miatt.

A kilátások nem a legjobbak, de a pillanatnyi hangulat azért nem olyan vészes a régióban. Az amerikai Fed várható gazdaságösztönző lépései hatására a javuló befektetői hajlandóságnak köszönhetően erősödött csütörtökön az ázsiai tőzsdeindexek többsége, az augusztusi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index csökkenése ellenére is.

HSBC zhou Ven Csia-pao Fed
Kapcsolódó cikkek