Magyar gazdaság

Így látja a sztárelemző, aki eltalálta a kamatdöntést

A monetáris enyhítés folytatására, erőteljes kamatcsökkentésre viszont nem számít a Danske Bank vezető elemzője, aki helyesen jósolta meg a keddi döntés eredményét.

Lars Christensen kiemeli: a várakozásaival megegyező döntés bejelentése után a forint 1 százalékkal gyengült az euróval szemben. Az alapkamat csökkentése mellett ugyanakkor több érv is szólt. A második negyedéves GDP-adatok a magyar gazdaság gyengeségét jelzik – a Danske prognózisa szerint az év második felében tovább mélyül a 2012 egészében pedig 2 százalékkal csökkenhet a –, a forint pedig az elmúlt hetekben jelentősen erősödött.

A Danske vezető elemzője ugyanakkor nem számít az alapkamat agresszív csökkentésére. Ezt három érvvel támasztja alá. Mindenekelőtt, az – amely júliusban 5,8 százalékra emelkedett – várhatóan még hosszú ideig a 3 százalékos jegybanki célszint felett marad. Másodszor, az MNB feltehetően tart attól, hogy egy erőteljes kamatvágás eladói hullámot generálna a forintpiacon, ami a magyar deviza gyengülését idézni elő, ami akár a pénzügyi stabilitást is megrendíthetné. Harmadszor, a költségvetést övező bizonytalanság és a politikai fejlemények sem erősítik feltétlenül a galambok álláspontját.

Mindent összevetve a Danske szakembere szerint a magyar alapkamat további csökkenésére lehet számítani, amit hamarosan a piac is beáraz majd. Agresszív vágás ugyanakkor nem valószínű, az MNB továbbra is óvatos marad – szögezi le Christensen. A dán pénzintézet legfrissebb prognózisa szerint 2012 végére 6,5 százalékra csökken csak a jelenleg 6,75 százalékos irányadó ráta.

alapkamat Danske Bank Lars Christensen
Kapcsolódó cikkek