Magyar gazdaság

Nyomás alatt az EKB - Lemondással fenyeget a Bundesbank elnöke

Tovább nő a nyomás Mario Draghi EKB-elnökön, miután a német jegybank vezetője, Jens Weidmann a Bild értesülései szerint lemondással fenyeget arra az esetre, ha az európai jegybank a korábban nyilvánosságra került kötvényvásárlásba kezd.

A Bundesbank nem kommentálta a Bild értesülését az elnök kilátásba helyezett lemondásáról, de a Reuters úgy látja, hogy a hír hatására még nehezebb helyzetbe kerül a válságstratégián dolgozó EKB. Mint arról beszámoltunk, az uniós jegybank erőteljes kötvényvásárlásokat tervez a spanyol és az olasz piacokon azért, hogy így csökkentse a hozamokat és ezáltal megsegítse a dél-európai államokat.

A Bundesbank azonban elutasítja a tervet, mivel azzal szerintük az EKB az uniós szerződésben tiltott módon finanszírozná a tagállamokat. Mario Draghi, az EKB elnöke, illetve az igazgatótanács nem vesz részt a mai Jackson Hole-i találkozón, vélhetően pont azért, mert nem akar kommentálni az EKB szeptember 6-i ülése előtt, ahol majd a végleges döntés megszülethet az eurómentés ügyében.

A terv lényege, hogy az euróövezeti jegybank minden problémás tagország állampapír-piaca esetében megállapítana egy maximális kamatszintet vagy spreadet, ezeket azonban – az eddig napvilágot hírekkel ellentétben – nem hozná nyilvánosságra. Ezeket az értékeket csak egy EKB-n belüli szűk csoport ismerné, és ők dönthetnének az esetleges intervenciókról is.  Ennek az elképzelésnek az előnye, hogy a jegybanknak nagyobb mozgástere lenne. Így ugyanis nem kellene mindenáron megvédenie a kamatszinteket, azaz – ha a körülmények ezt indokolják – úgy tűrhetne el kisebb kilengéseket, hogy közben megőrizhetné szavahihetőségét.

A terv kritikusai viszont úgy vélik, hogy „plafonértékek titkosítása” a gyakorlatban nehezen fog működni. Félő, hogy előbb-utóbb úgyis ki fognak szivárogni az értékek, már csak azért is, mert a jelenleg mintegy 200 milliárd eurónyi állampapírt birtokló EKB-n belül is komoly vita van a kötvényvásárlási program folytatásáról.

Weidmann a közelmúltban levélben közölte az EKB-val, hogy nem lépheti túl hatáskörét. A német jegybankár az EKB tudtára adta azt is, hogy az eurózóna legerősebb nemzeti bankjaként a Bundesbank vezető szerepet követel magának az eurózóna megmentésének iránya tekintetében.

 

 

Draghi EKB Weidmann kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek