Magyar gazdaság

Orbán Viktor küldte dél felé az E.On árfolyamát?

Hétfőn kora délután a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX-30 vállalatai közül a magyar kormány tervei kapcsán címlapokra kerülő E.On mutatta a negyedik leggyengébb teljesítményt.

Az E.On délután fél 1-kor 0,4 százalékos mínuszban járt, a DAX-30 cégei közül csak a Fresenius, az Adidas és a Merck veszített többet értékéből. A benchmark ez idő tájt szerény, 0,2 százalékos pluszban járt.

A német lapokban is olvasható a szombati hír, miszerint a magyar kormány „napokon belül” átveheti az E.On-tól a társaság egyes magyarországi érdekeltségeit. A Financial Times Deutschland vezércikke a miniszterelnök terveit őrültségnek nevezte, de a Handelsblatt sem ütött meg sokkal visszafogottabb hangot.

A vezető német gazdasági lap online kiadása emlékeztet: a magyar miniszterelnök néhány napja már bejelentette, hogy a nagy közüzemi szolgáltatóknak nonprofit cégként, állami ellenőrzés alatt kellene működniük. Ehhez egyelőre nem készült törvénytervezet – teszik hozzá –, és feltehetően ez az oka annak, hogy az hivatalosan még nem kommentálta a híreket.

Magyarország a magas költségvetési hiány, a gazdaság strukturális gyengesége és Orbán miniszterelnök gazdasági populizmusa miatt amúgy is az EU „problémás gyerekei” közé tartozik – zárul a Handelsblatt tudósítása.

Orbán Viktor Handelsblatt E.On
Kapcsolódó cikkek