A Standard and Poor''s csütörtökön hajnalban közzétett értékelése szerint Némtországé stabil és versenyképes gazdaság, amely már bizonyította, hogy képes megbirkózni súlyos gazdasági és pénzügyi sokkokkal, írja az MTI.

 Így volt ez annak idején az ország újraegyesítésekor, de Németországnak a 2009-es recesszión is sikerült felülkerekednie - indokolt a Standard and Poor''s.

 A most megerősített stabil kilátás azt jelenti, hogy Berlinnek egyelőre nem kell a leminősítés veszélyétől tartania ennél a hitelminősítőnél.

A Moody''s Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítője - nemrég viszont a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Németország lehetséges legjobb, - a háznál "Aaa"-val jelölt - kormánykötvény osztályzatának kilátását. A döntést az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére, a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett rizikójára és más valutauniós tagállamok kényszerű külső megsegítésének ugyancsak növekvő kockázatára hivatkozva hozta meg.

Kedvező ítélete ellenére az S&P mostani jelentésében ugyanakkor azt jósolta, hogy a német hazai össztermék (GDP) növekedése 2012-ben 1 százalékra lassul, 2013-ban pedig 3 százalékos lesz a 2010-hez és 2011-hez képest, és azután is csak "halvány" növekedésre lehet számítani. Az eurózóna válsága és a kormány fiskális politikája gyengíti a fogyasztói bizalmat, így a német fogyasztás csak kevéssé fog növekedni.

Az S&P szerint a német költségvetési hiány a 1 százalékához közelít ebben az évben, majd tovább csökken. Az államadósság mértéke 2013-ig továbbra is 80 százalék fölött marad, de 2015-re 77 százalékra csökken.