Magyar gazdaság

A kormány békülékenyebb az IMF-fel, újabb kamatvágás jöhet

Megoszlik a londoni elemzők véleménye az MNB monetáris enyhítésének folytatásáról még ebben a hónapban, de több szakértő sem zárja ki, hogy az augusztusi kamatcsökkentést újabb követi kedden.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének felzárkózó piaci elemzői úgy vélekedtek, hogy a magyar kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos "viszonylag békülékeny álláspontja" lehetőséget teremt az újabb kamatcsökkentésre a jövő héten. A ház elemzői ugyanakkor maguk is elismerték, hogy az előrejelzés bizonytalan.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy a 4-3-as szavazataránnyal eldöntött augusztusi kamatcsökkentéssel a monetáris tanács külsős tagjai "megtörték a jeget", és precedenst teremtettek, amelynek alapján további, szűk többségű kamatcsökkentési döntések várhatók. A 4cast elemzői közölték: arra számítanak, hogy az MNB kedden újabb 0,25 százalékpontos enyhítésre szánja el magát.


 

4cast MNB kamatvágás kamatcsökkentés Bank of America
Kapcsolódó cikkek