Magyar gazdaság

Beültetné a nőket a felügyelőbizottságokba az EU

Az utóbbi tíz évben 22 százalékról 30 százalékra nőtt a német nők aránya a vállalatok vezetői posztján. Ám a női felsővezetők még mindig ritkaságszámba mennek - tűnik ki a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatóintézet idei menedzserei monitorjából, amelyet a Welt online ismertetett.

Eszerint a kétszáz legnagyobb német vállalatnál az igazgatói posztok mindössze 3 százalékát töltik be nők. Ebből az következik - mutat rá a lap -, hogy a német vállalatoknak nyilvánvalóan még hosszú utat kell megtenniük azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság által előterjesztendő javaslatokat.

A Welt am Sonntag úgy értesült, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt tervezi: őszre olyan irányvonalat dolgoz ki, amely szerint 2020-ig "a felügyelőbizottságok tagjainak 40 százalékát az alulképviselt nemhez tartozóknak kell adniuk". A tervezett női kvóta a kis és közepes vállalatokat nem érinti és arról sem rendelkezik, hogy a nagyobb cégeknél ki töltse be a felügyelőbizottságok elnöki tisztét.

Mindazonáltal a DIW adatai arra mutatnak, hogy a német vállalatoknál viszonylag rossz a nemek megoszlása. A tanulmány szerint a női vezetők jelentősen kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik, a felmért körben a nők keresete átlag 3 859 euró, a férfiaké pedig 4 910 euró, a  különbség még mindig 30 százalékos. Miközben a női vezetőknek átlag húsz beosztottjuk van, addig a férfiak harminchárom fővel dolgoznak, a nők emellett a mobiltelefon, a cégautó és más természetbeni juttatások terén is kevesebbet kapnak, mint hasonló pozícióban lévő férfi társaik.

 

Németország kvóta Reding cégvezető felügyelőbizottság
Kapcsolódó cikkek