Magyar gazdaság

EU-IMF követelések: Heti hat napot kell dolgozniuk a görögöknek

Tovább dolgozni a munkanapon, a héten, az életben: az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap ellenőrei radikális változtatásokat követelnek a görögöktől a munkajogban és a nyugdíjrendszerben - írja a Süddeutsche Zeitung.

A követelések vélhetően tömeges tiltakozásokat váltanak ki Görögországban. A lap az athéni munkaügyi minisztériumhoz közelálló körökből úgy értesült; a trojka azt javasolja, hogy Görögországban a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67 évre emeljék fel. Ezen kívül ismét be kell vezetni a hatnapos munkahetet. Sőt: a munkavállalók – ha ezt a munkaadók szükségesnek tartják – akár napi 13 órát is kell dolgozniuk. Ezen kívül felére csökkentenék a felmondási időt és az állami szektorban az év végéig 15 ezer ember elbocsátását irányozzák elő.

Athén mindeddig elutasította ezeket az intézkedéseket. A koalíciós pártok ugyanis attól tartanak, hogy a drasztikus csökkentések zavargásokhoz vezethetnének. A trojka várhatólag október elején terjeszti elő újabb jelentését a görögországi reformokról. Az ő értékelésétől függ majd, vajon Athén hozzájut-e újabb, 31,5 milliárd összegű segélyhez.

A következő hetekben egyébként számos tüntetés zajlik majd le az újabb takarékossági forduló ellen. A két legnagyobb görög szakszervezet e hónapra általános sztrájkra szólított fel. A héten többek között a pedagógusok, az adóhivatali dolgozók és a turisztikai ágazatban dolgozók terveznek munkabeszűntetést. 

reform hitel trojka Görögország nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek