Magyar gazdaság

Kovács Árpád: Stagflációban kínlódunk

Szeptember végén tartják Egerben a jubileumi, 50. Közgazdász Vándorgyűlést, ahol a kormányzati, tudományos és gyakorlati szakemberek találkoznak.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a szervező Magyar Közgazdasági Társaság elnöke elmondta, az ülés központi témája nyilvánvalóan a magyar gazdaság dinamizálásának lehetősége lesz, illetve az a kérdés, hol lehet megtalálni a növekedés és az egyensúly harmóniáját.

„Fel kell tennünk azt a kérdést, hogyan lehet elkerülni, hogy ne ebben a stagflációban kínlódjunk tovább” – mondta Kovács Árpád.

Kovács Árpád büszke rá, hogy a közgazdász-társadalom éves seregszemléje az eltérő vélemények és politikai álláspontok ellenére egységes értelmiségi fórum tudott maradni. A közgazdászoknak nagy a felelőssége abban, hogy áthidalja a rövid távú politikai és a hosszabb távú gazdasági érdekeket.

„El kell fogadni, hogy a politika más síkon gondolkodik, nekünk közgazdászoknak pedig nem elutasító, hanem nyitott és támogató álláspontot kell képviselnünk ezekben a vitákban. Ugyanakkor szigorúan a racionalitás talaján kell maradnunk” – tette hozzá.

A vándorgyűlés első napján, szeptember 27-én előadást tart Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Andor László, az Európai Bizottság tagja, Pálinkás József, a MTA elnöke, Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Chikán Attila akadémikus.

A pénteki napon Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár, valamint Mellár Tamás (PTE), Vértes András (GKI) és Tóth István György (TÁRKI) beszél, szombaton pedig „nyílt ülést” tart a Költségvetési Tanács: Simor András jegybankelnök, Domokos László számvevőszéki elnök, valamint Kovács Árpád költségvetési tanácsi elnök.

Költségvetési Tanács vándorgyűlés közgazdászok Magyar Közgazdasági Társaság
Kapcsolódó cikkek