Magyar gazdaság

Madrid: nem hagyjuk, hogy az EU kénye-kedve szerint diktáljon

Madrid nem fogja hagyni, hogy az EU kénye-kedve szerint diktáljon neki, és nem hajlandó a nyugdíjak csökkentésére sem – erre utalt egy nyilatkozatában a spanyol kormányfő. A kabinet még nem döntött arról, kér-e mentőövet az országnak.

Vegyes reakciókat váltott ki elemzői körökben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök hétfő esti harcias nyilatkozata, miszerint Madrid nem hajlandó minden uniós feltételt elfogadni egy esetleges pénzügyi mentőövért cserébe. A kötvénypiaci beavatkozást kilátásba helyező EKB-bejelentés óta lényegesen esett a spanyol államkötvények hozama, kisebb a piaci nyomás, így Madrid ma már kevésbé érzi magát szorult helyzetben, erre utalt az AP hírügynökségnek Michael Hewson, a CMC Markets vezető elemzője. Mások szerint viszont nem csak szimpla kardcsörtetésnek lehe­tünk szemtanúi.

„Nyilvánvaló­an büszkeségről van szó, ami egyrészt tiszteletre méltó, másrészt lehet, hogy nem túl bölcs álláspont” – mondta a Guar­dian helyszíni tudósítója, a BNP Paribas elemzője pedig úgy vélekedett: a madridi kormány nyilvánvalóan próbálja elkerülni, hogy a bankszektor után az egész ország hitelcsomagra szoruljon. A piacok mindenesetre nyugodtan fogadták Rajoy szavait: a tízéves lejáratú spanyol kötvények hozamai egy rövid megugrás után délre visszatértek a reggeli szintekre a másodlagos piacokon.

Kétségtelen, hogy lényegesen csökkent a nyomás Spanyolországon azóta, hogy július végén Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke kilátásba helyezte a kötvénypiaci intervenciót. A hozamok az akkori 7,5 százalék feletti szintekről fél hónap alatt 6,2 százalékig zuhantak, s bár utána ismét emelkedtek, a beavatkozás múlt heti bejelentése nyomán újabb jelentős csökkenés következett be. A tízéves kötvények hozamai jelenleg 5,7 százalékon állnak – csaknem két százalékponttal alacsonyabban, mint másfél hónappal ezelőtt.

Ami a részleteket illeti, Rajoy a spanyol televíziónak úgy fogalmazott: „Nem tudnám el­fogadni, hogy megmondják nekünk, pontosan mely területeken kell megtakarítanunk, és melyeken nem”. Elvárja, hogy az EU elfogadható feltételekkel rukkoljon elő egy esetleges hitelcsomag esetén. Kizárta, hogy a nyugdíjakon spóroljanak – a tapasztalatok szerint a trojka általában ezt is elvárja a hitel feltételeként.

A kormányfő a választási kampányban a nyugdíjak érintetlenül hagyása mellett arra is ígéretet tett, hogy nem fogja emelni az adókat. Utóbbit nem tartotta be: a közelmúltban növelte többek között az áfát és az szja-t is. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány különben nem lenne képes a költségvetési hiánycélok tartására – utóbbit Brüsszel is elvárja Madridtól. Végezetül megjegyezte, hogy a kormány még nem döntött arról, kér-e mentőövet, mely az EKB-intervenció beindításának feltétele lenne.

Rajoy tegnap támogatást kapott a Madridba látogató finn miniszterelnöktől. Spanyolország „igazságtalan helyzetbe került, és alacsonyabb kamatokat érdemelne ennyi megszorító intézkedés és strukturális reform után” – mondta Jyrki Katainen. A pénzügyi befektetőkre utalva pedig megjegyezte: „Nem fair, hogy bármit is csinál egy ország, az nem bizonyul elegendőnek”.

Elveszhet egy generáció

A 25–29 éves spanyol fiatalok 28,6 százaléka nem dolgozik és nem is tanul, derül ki az OECD tegnap nyilvánosságra hozott, 2010-es adatokon alapuló tanulmányából. Ez 2,3 százalékos növekedés 2009-hez képest, és a legmagasabb érték az OECD- tagországok közül. A 20–24 évesek között szintén nagyon magas, 27,4 százalék, a 15–29 évesek között pedig 23,7 százalék ez az arány – utóbbinál rosszabb adatot csak Izraelben regisztráltak. Spanyolország ezzel párhuzamosan munkanélküliségben is rekorder Európában: idén júliusban 25,1 százalék volt az állástalanok aránya.


-->

nyugdíjcsökkentés Spanyolország EU Madrid
Kapcsolódó cikkek