Magyar gazdaság

Már a napi betevőért verekednek: újabb ország került a görög útra

A sorozatos megszorítások miatt egyre nagyobb a társadalmi feszültség Portugáliában, ahol sokan már a kormány távozását követelik.

„Ha nem teszünk semmit annak érdekében, hogy csökkentsük a konfliktusok szintjét, komolyan fennáll a veszélye, hogy hat hónap múlva olyanok leszünk, mint Görögország” – vélekedett Luís Marques Mendes, a kormányon lévő szociáldemokraták egykori vezetője.

A DPA jelentése szerint az országban egyre többen gondolják úgy, hogy a kabinetnek le kellene mondania. Közéjük tartozik például a CGTP szakszervezeti szövetség és a baloldali ellenzéki pártok mellett az egykori legendás kormányfő, a ma már 87 éves Mario Soares is, aki a 70-es években meghatározó szerepet játszott az ország demokratizálódásában.          

Hasonló véleményen van az országos ügyvédi kamara elnöke, Marinho Pinto. Szerinte a jelenlegi miniszterelnökkel, Pedro Passos Coelhóval „az egész ország szembefordult”, ezért az államelnöknek életre kellene hívnia egy új, nemzeti megmentő kormányt.    

A portugál helyzet azután vált helyszíni beszámolók szerint igazán tragikussá, hogy a kormány elkezdte végrehajtani az EU és az IMF által a hitelcsomag fejében megkövetelt megszorító intézkedéseket. Bár így sikerült a költségvetési hiányt a korábbi 10 százalékos szintekről a 4,2 százalékára szorítani tavaly, ez a politika komoly recessziót okozott.

Ennek társadalmi hatásai pusztítóak: a 15,7 százalékon áll, és csaknem 10 ezerre nőtt azon családok száma, amelyben egyik szülőnek sincs munkája. Egyre több ember vándorol ki, miközben egyre gyakoribbak a tüntetések és a sztrájkok a normál körülmények között relatív nyugodt vérmérsékletű országban.

„A helyzet drámai. Az elmúlt 18 évben nem láttam annyi rászorulót, mint amennyit most látok. Az ételosztásoknál egyre gyakoribbak a konfliktusok” – mondta Ana Martins, az AMI humanitárius szolgálat osztályvezetője.       

Portugália euróválság
Kapcsolódó cikkek