Magyar gazdaság

Rekord jutalom az UBS-besúgónak - Már Svájc sem elég biztonságos?

Az amerikai adóhatóság, az IRS nagy jutalomban részesítette a svájci UBS bank korábbi munkatársát, aki elsőként szolgáltatott adatokat a hatóságnak az adóelkerülések ügyében.

Bradley Birkenfeld adott az amerikaiaknak első ízben bizonyítékokat arra nézve, hogy a korábbi svájci munkaadója segítséget nyújtott gazdag amerikaiaknak az adófizetés elkerülésére. Birkenfeld 2010-ben börtönbe került adócsalásban való közreműködésért, ahonnan a múlt hónapban engedték ki. Ügyvédjei szerint Birkenfeld 104 millió dollárt kapott az adóhatóságnak adott információkért egy kifejezetten az informátoroknak felállított alapból.

Ez volt a legmagasabb jutalom, amit eddig az IRS kifizetett, az adóhatóság szóvivője ennek kapcsán elmondta: a lépéssel érzékeltetni akarják, mennyire fontosnak tartják a programot az adóelkerülés leleplezésében. Az IRS külön irodát tart fent az informátorok számára és az elmúlt években több százmillió dollár elmaradt adójövedelmet gyűjtött be.

Az amerikai adóhatóság az utóbbi években sok százmillió dollár ki nem fizetett adót szedett be. Az UBS 2009-ben 400 millió dollárt fizetett be adóként azért, mert amerikai állampolgárokat segített az adóelkerülésben. A bank a svájci hatóságok egyetértésével 4 500 feltételezett amerikai adócsaló adatait adta át az amerikai hatóságoknak. Jelenleg további tizenegy bank, köztük a Crédit Suisse és a Julius Baer van az adóhatóság látókörében.
 
A most kifizetett jutalom az UBS által az IRS-nek utalt összeg 26 százaléka, az informátoroknak szánt programok keretében az amerikai hatóságok a megszerzett összegek 15-30 százalékát juttatják a besúgóknak.

Ezzel még nincs vége a svájci bankok ellen folytatott razzia sorozatnak, a The Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy a legrégebbi svájci bank, a Wegelin idén beszüntette működését az Egyesült Államokban, miután a hatóságok több munkatársa ellen büntetőeljárást kezdeményeztek. A szigornak meg is van az eredménye, a Boston Consulting szakértőinek becslése szerint a svájci privátbanki szolgáltatások díjai legalább 25 százalékkal csökkentek az elmúlt két évben, miután az ügyfelek egyre kevésbé látják biztosítottnak pénzüket az ország bankjaiban.

UBS besúgó adóhatóság informátor adó birkenfeld
Kapcsolódó cikkek