Magyar gazdaság

Uniós bankfelügyelet - A németek máris felpuhították a tervet

Még csak a tervezés szakaszában de, máris kezd átalakulni az EU új, egységes bankfelügyeletre vonatkozó terve. Michel Barnier, az uniós pénzügyi biztosa német döntéshozókkal tárgyal egy kompromisszumos megoldásról.

Az eredeti brüsszeli elképzelése szerint az EKB a jövőben minden, az eurózónához tartozó bankot felügyelne, jogosultságot kapna a nagyobb tőkemozgások ellenőrzésére, sőt, akár a pénzintézet feldarabolására is felszólíthatna, amennyiben az adott cég rendszerszintű kockázatot jelent. Ehhez képest Michel Barnier, a területen illetékes uniós biztos ma már arról beszélt, hogy a bankok tényleges felügyeletét a nemzeti hatóságok látnák el egy az EU által kialakított tájékoztatónak megfelelően.

Mint ismert, Angela Merkel azt szorgalmazza, hogy a felügyeleti jog csak a rendszerszinten fontos bankokra terjedne ki, míg az Európai Bizottság azzal érvel, hogy utóbb éppen a kisebb cégek, például a francia-belga Dexia vagy a spanyol Bankia jelentettek komoly gondot. Barnier ma a Reutersnek úgy nyilatkozott: kompromisszumként javasolták, hogy a bankfelügyeletet az állami hatóságok lássák el. "A Bafin (német pénzügyi felügyelet) megtartja jelenlegi szerepkörét, természetesen a nemzeti hatóságok ültetik majd át az uniós irányvonalakat a gyakorlatba" – fogalmazott Barnier berlini tárgyalásai kapcsán.

Kérdés tehát, hogy a nemzeti szintre delegált felügyelet kiterjed-e majd a kisebb bankokra, emellett a kancellár eleve ellenzi, hogy az EKB égisze alatt hozzanak létre egységes bankfelügyeletet. A német kormányfő szerint fontosabb lenne egy új, hiteles felügyeleti szerv létrehozása, mint hogy az EU betartsa a saját maga által megszabott januári határidőt. Barnier ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Angela Merkel fontos szempontokat ismertetetett, de az EU hitelessége múlik azon, hogy kellő gyorsasággal tud-e cselekedni.


 

Barnier német Merkel bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek