Az Európát sújtó gazdasági válság megoldásához valamennyi uniós tagállamnak és az EU-nak magának is el kell végeznie saját házi feladatát - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a lengyelországi Krynicában tartott gazdasági fórumon az MTI tudósítása szerint.

 Az államtitkár az Euróövezet : egyben politikai válság? című kerekasztal-beszélgetésén elmondta: a tagállamok csak az államadósság további növelése nélkül, a rugalmasságának helyreállításával, a kisebb és hatékonyabb állam létrehozásával küzdhetik le a gazdasági válságot.

Hozzátette: az Európai Uniónak meg kell találnia a költségvetési szigor betartatásának intézményi kereteit, mélyítenie kell az egységes piacot és erősítenie kell a növekedést serkentő ágazatokat.

Mint elmondta, a gazdasági reformok végrehajtásához idő, erős politikai vezetés kell, ráadásul az eredmények is csak egy bizonyos idő elteltével jelentkeznek. "Magyarország most a pozitív eredményekre vár" - tette hozzá. Szerinte a versenyképes gazdaság nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a növekedés „rögtön ott terem”. Tenni kell a növekedés segítése érdekében is.

Az eseményen felszólalt Ivan Miklos korábbi szlovák pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a monetáris uniónak az egyes költségvetések összehangolásával kell párosulnia. Ezt egyfelől transzferunióval, azaz az egyesült európai államok létrehozásával lehet megvalósítani, vagy úgy, hogy nagyon szigorú szabályokat hoznak létre a gazdasági divergencia megakadályozása érdekében - tette hozzá.

„Úgy hiszem, hogy csak ez utóbbi megoldás járható az euróövezet számára, mivel a politikai unió irányába tett lépések kudarcra vannak ítélve” - mondta.

A lengyel Davosként is emlegetett, üzletemberek, politikusok és gazdasági szakértők részvételével zajló, idén 22. alkalommal megrendezett konferencia címe: Új víziók a nehéz időkre - Közép- és Kelet-Európa válasza a válságra.