Magyar gazdaság

Barroso székébe kerülhet a dohánybotrány?

José Manuel Barroso kiélezett helyzetbe került, miután John Dalli, a dohánylobbi ügy miatt lemondott uniós biztos azt állítja, hogy az Európai Bizottság elnöke és az Olaj kényszerítették távozásra.

Az EU egészségügyi biztosa a múlt héten távozott posztjáról, miután az EU visszaélések felderítésére szakosodott szervezet, az Olaf megállapította, hogy kapcsolatot tartott egy máltai üzletemberrel, aki kenőpénz fejében beleszólást kért az unió dohány direktívájának alakulásába. A vád szerint a Swedish Match dohánygyártó vállalat 60 millió eurót fizetett volna azért, hogy az uniós biztos megszűntesse az úgy nevezett snüsszre vonatkozó tagállami tilalmat (jelenleg csak Svédországnak van felmentése ez alól).

Az Olaf egyébként nem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy Dalli közvetlenül részt vett volna a kifizetési kísérletben, de a szervezet úgy látja, hogy számos közvetett bizonyíték utal arra, hogy a biztos tudott az üzletember tevékenységéről és arról, hogy Dalli nevét próbálta felhasználni a jogszabály megváltoztatására.

Dalli tagadja, hogy bármi ilyesmiről tudomása lett volna, egyúttal közölte: megtámadja az Olaf és Barroso döntését. A BBC tudósítása szerint a volt biztos sajtótájékoztatón azt állította, hogy az Európai Bizottság elnöke kényszerítette távozásra. Barroso egyébként tegnap levelet írt Dallinak, amelyben emlékeztette Dallit, hogy október 16-án egyértelműen jelezte, hogy lemond, a szabályok szerint ezt nem szükséges írásban rögzítenie, és a lemondás nem visszavonható.

A dohány direktíva október 22-én került volna a végső egyeztetés fázisába és heteken belül elfogadhatták volna, de Dalli lemondása tovább tolja a lassan egy éve halogatott jogszabály elfogadását. A dohányzásellenes civilszervezetek azonnal kongatni kezdték a vészharangot a biztos október 16-i távozásakor. A La Tribune beszámolója szerint október 18-án a SmokeFree Partnership nevű szervezet kifosztva találja brüsszeli irodáját: több számítógépet elloptak, az iratokat feltúrták. Az épületben mintegy húsz szervezet dolgozik, de csak a dohány ügyben érintetteknél jártak a betörők. A nyomozás első eredményei szerint profikról van szó, akik éjszaka a biztonsági rendszert kijátszva a nyolcemeletes épület tetejéről ereszkedtek le az irodákig.

dohány dalli Barroso olaj
Kapcsolódó cikkek