Magyar gazdaság

Bill Gross: Görögország sorsára juthat az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok a jelentős adóssággal küszködő Görögország sorsára juthat, ha Washington nem hoz sürgős lépéseket költségvetési hiányának mérséklésére.

Ezt a véleményt Bill Gross, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, az 1,8 ezer milliárd dollárt kezelő PIMCO alapítója és vezetője fogalmazta meg kedden. A PIMCO vezetője szerint a költségvetési kiadások elmúlt években tapasztalt jelentős növekedése miatt az amerikai gazdaság mutatói már a közeljövőben jelentősen romolhatnak.

Gross szerint az Egyesült Államok szociális és gazdasági gondjait nem lehet pótlólagos dollárkibocsátással megoldani. A bankóprés beindítása inflációt gerjeszt ugyanis, ami nemcsak az Egyesült Államokban okoz gondot, hanem azokban az országokban is, ahol a dollár tartalékvalutaként szolgál.

Ha a költségvetés hiánya továbbra is 8 százalék körüli marad a hazai össztermékhez (GDP) képest, az államháztartási hiány pedig 11 százalék, akkor az amerikai gazdaság már a jövő évtized vége előtt ugyanott lesz, ahol jelenleg Görögország - vélte Bill Gross. Az amerikai költségvetési hiány az elmúlt négy évben rendre ezermilliárd dollár feletti volt, miközben az államadósság csaknem 50 százalékkal emelkedett.

Pimco bill gross
Kapcsolódó cikkek