Magyar gazdaság

Cséfalvay reméli, hogy az EU hisz az Orbán-költségvetésben

Cséfalvay Zoltán reméli, hogy az Európai Bizottság kedvezően ítéli meg a kormány egyenlegjavító programját november 7-i, az egész unióra vonatkozó gazdasági előrejelzésekor, a magyar kormány ugyanis elszánt az államháztartási hiány három százalék alatt tartásában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén ismertette, ahhoz, hogy a Magyarország elleni eljárás lezáruljon, három százalék alá kell csökkenteni a költségvetési hiányt, és be kell bizonyítani, hogy ez nemcsak idén lesz így, hanem a következő évben is három százalék alatt marad. Ha ezt sikerül igazolni, az EU dönthet az eljárás lezárásáról - közölte.

Kifejtette, a hiány csökkentéséhez szükséges lépéseket megteszik, és fontosnak nevezte, hogy az ország ne az növelésével finanszírozza a deficitet. Ennek eléréséhez a kormány fehérítené a gazdaságot, például az adóbeszedés hatékonyságának növelésével, és hatékonyabb tehermegosztásra törekszik egyebek mellett a társadalombiztosítási járulékplafon eltörlésével. Emellett kisebb és jobban működő államot akar kiépíteni, ami - mint mondta - minden adófizető érdeke, és ezt szolgálja az is, hogy a közszférában a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új munkavállalókat.


 

Cséfalvay EU túlzott deficit költségvetés
Kapcsolódó cikkek