Magyar gazdaság

Ezt teszi a Sandy hurrikán a gazdasággal

Bezárt tőzsdék, megbénuló légi forgalom, elhalasztott céges rendezvények és negyedéves jelentések – a pénzügyi-gazdasági életnek többek között ezt jelenti az Egyesült Államokat fenyegető Sandy hurrikán.

A pénzügyi gazdasági élet több területét is megbénította az Egyesült Államok keleti partjainál tomboló Sandy hurrikán, amely előreláthatóan helyi idő szerint ma este éri majd el a partvidéket.

Kényszerszünetetet tartanak például a Wall Streeten: ma sem a New York Stock Exchange, sem a Nasdaq nem nyitott ki. Az egyelőre még bizonytalan, hogy kedden folytatódhat-e a kereskedés. A Handelsblatt szerint a hurrikán, illetrve az amerikai tőzsdék zárva tartása a világ többi nagy tőzsdéjét is megbénította: az európai parkettek "impulzushiányban" szenvedték végig a napot – a német DAX például alacsony forgalom mellett 0,5 százalékos mínuszban volt késő délután.

Vihar miatt legutoljára egyébként 1985-ben szüneteltették a kereskedést az amerikai tőzsdéken: akkor a Gloria névre hallgató hurrikán okozta a fennakadást. Ami a többi nagyobb korlátozást illeti, 2011. szeptember 11-én szintén leállt a kereskedés a Wall Streeten, 1996. január 8-án pedig egy téli vihar miatt rövidítette le a parkettek nyitva tartását az amerikai tőzsdefelügyeleti hatóság.

A mellett megbénult a New York, illetve a New York környéki városok légiforgalma is. A Spiegel szerint a légitársaságok összesen mintegy hétezer járatot töröltek – főleg a New Yorkba, Bostonba, Washingtonba és Philadelphiába tartó járatokat.

Rossz hatással van a Sandy a turizmusra is: az amúgy igen zsúfolt Hudson folyóról már vasárnap este eltűntek a turistahajók és egyéb vízi járművek, és csak a parti őrség hajói szelték a habokat. A manhattani szállodákban a vendégeket felszólították, hogy a hurrikán megérkeztekor ne hagyják el szobáikat, a magasabb emeleteken pedig húzzák be a függönyöket, majd menjenek távol az ablakoktól. Egyes hotelek előre figyelmeztették vendégeiket, hogy akár áramkimaradásra is sor kerülhet.

Szintén megsínylik a pusztító vihart egyes óriáscégek: a Financial Times Deutschland szerint a Google emiatt mondta le a hétvégén New York-i rendezvényét, az itt székhellyel rendelkező Pfizer gyógyszeripari óriás pedig november elsejére halasztotta harmadik negyedéves eredményének közzétételét. A legrosszabbul azonban a biztosítók járnak: az európai biztosítók részvényei estek, és hasonló sors vár amerikai társaikra a tengerentúli tőzsdék kinyitása után.                       

A hurrikán még az amerikai választási kampánynak is keresztbe tett: mind Barack Obama elnök, mind republikánus kihívója, Mitt Romney lemondta programjait a környéken. Obama New Yorkban, Washingtonban, valamint Maryland és Massachusetts államban is szükségállapotot hirdetett ki, és felhívta a lakosságot, hogy kövessék a hatóságok utasításait.

Az amerikai elnök – alig egy héttel a választások előtt – mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy elkerülje elődje, George W. Bush sorsát, akit hét évvel ezelőtt, a Kathrina hurrikán pusztítása idején komoly támadások értek a segítségnyújtás szervezetlensége miatt.

A Sandy a karibi térségben már több mint ötven áldozatot szedett, az Egyesült Államokban pedig már 400 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. New Yorkban a tömegközlekedés leállt, összességében pedig ötven millió embert érinthet a vihar.

Sandy hurrikán
Kapcsolódó cikkek