Magyar gazdaság

Giró-Szász az elmaradt béremelésről: Nem biztos, hogy konyak kell

Már nem számolunk a jegybankra kirótt illetékkel a költségvetésben, s ez a kettő már eléri a 390-400 milliárd forintot, ezért volt szükség ezekre a lépésekre - jelentette ki Giró-Szász András a Dun TV Közbeszéd című műsorában pénteken. A kormányszóvivő a köztév Az Este című műsorában úgy fogalmazott, Közép-Európában minden tagállamban az elmúlt héten csökkentették a növekedési kilátásokat, a növekedési mutatókat.

Giró-Szász András kormányszóvivő a Duna TV  Közbeszéd című műsorában arra az újságírói kérdésre, hogy miért volt szükség erre az intézkedéscsomagra, elmondta: a 2013-as költségvetéshez képest a nyár folyamán a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére a kormány elfogadta a munkahelyvédelmi akciótervet, amelynek a költségei 300-320 milliárd forintot tesznek ki – mondta. Továbbá közölte: emellett már nem számolunk a jegybankra kirótt illetékkel a költségvetésben, s ez a kettő már eléri a 390-400 milliárd forintot, ezért volt szükség ezekre a lépésekre - közölte a kormányszóvivő.

Giró-Szász András a Fidesz.hu szerint ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezeknek a lépéseknek a nagy része kiadáscsökkentés és nem bevételnövelés. „Nem arról van szó, hogy újabb lépések történtek volna, újabb pénzek bevételére, hanem az áfacsalás és az adóbehajtás területén egy nagyobb eredményességet prognosztizáltunk.”

Matolcsy György bejelentette, hogy az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. Giró-Szász András erről elmondta: ezt a módszert már több országban is bevezették, például az olaszoknál és a svédeknél is. „Ahol ezt bevezették ott nagyságrendekkel nőtt a befizetési arány” – mondta. Hozzátette: ma Magyarországon 5-700 milliárdra becsülik a be nem fizetett áfát.

A nemzetgazdasági miniszter pénteken azt is bejelentette, hogy a következő három évben nem töltik fel a egyes ágazataiban a kimenő nyugdíjasok helyét. Matolcsy György elmondta: már 2013-tól, az önkormányzati rendszer átalakítása során a központi állam által átvett iskolák, kórházak, illetve a járási rendszer bevezetése révén nagyjából 22 ezer fővel csökken a közszféra létszáma. A nemzetgazdasági miniszter egyben bejelentette, hogy a közszférában megszüntetik annak a lehetőségét is, hogy a munkavállalók egyszerre kapjanak munkabér- és nyugdíjkifizetést.

Giró-Szász András erről elmondta, hogy a nyugdíjba vonulásból fakadó szabad státusz be nem töltése, nem egyformán fog érvényesülni a közszféra minden területén. Hiszen akár az egészségügyben, akár az oktatásban lehetnek olyan kivételek, amelyek a specifikációból fakadnak – mondta. Példaként felhozta, hogy ha nyugdíjba megy egy kémia tanár, annak a helye nem tölthető fel egy földrajz tanárral. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette: „azt is látni, kell, hogy  az oktatásban az elmúlt 10 évben közel 20  százalékkal csökkent a diákok száma, míg a pedagógusok száma kevesebb, mint 8 százalékkal .”

Jövőre a készpénzfelvétel után 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni, erről elmondta: „Egész Európában és Magyarországon is a feketegazdasággal szembeni elsődleges küzdelem helye a készpénzfizetés minél erősebb visszaszorítása és a bankközi átutalások preferálása” – mondta a szóvivő. Mint közölte: „ez az elsődleges módja annak, hogy megszüntessük azt a feketegazdaságot, amely nem csak az államot és az állampolgárokat károsítja meg, hanem nagy mértékben hozzájárul a bűnözés alakulásához.”

1 százalékos növekedés és 2,7 százalékos államháztartási hiány
Giró-Szász András Az Estében közölte: : nem tévedtek a számokat illetően, „az majd minden tagállamában, Közép-Európában minden tagállamban az elmúlt héten csökkentették a növekedési kilátásokat, a növekedési mutatókat (…) a magyar kormány is ezt beépítette, feldolgozta. Éppen ezért a mai bejelentés világosan egy 1 százalék körüli növekedést prognosztizál és 2,7 százalék államháztartási hiányt prognosztizál” – mondta a kormányszóvivő.

Giró-Szász András a műsorában a pedagógus-béremelés elmaradásáról azt mondta, hogy amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni.

kiigazítás költségvetés
Kapcsolódó cikkek