Magyar gazdaság

Győri Enikő: el kell kerülni a többszintű unió létrejöttét

Az Európai Unió és a belső piac egységére mellett foglalt állást Győri Enikő külügyi államtitkár kedden Budapesten, amikor portugál kollégájával tárgyalt. Hangsúlyozta, el kell kerülni a többszintű unió létrejöttéhez vezető forgatókönyveket.

Az többéves pénzügyi keretéről, a gazdasági és pénzügyi unió megerősítéséről, a bankunió létrehozásával kapcsolatos kérdésekről folytatott megbeszélést a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára Miguel Morais Leitao portugál kollégájával. 

A Külügyminisztérium sajtóosztályának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Győri Enikő hangsúlyozta, hogy Magyarország erős Európában és erős euróövezetben érdekelt, ezért támogat minden olyan lépést, amely az eurózóna válságának megoldásához szükséges. Kiemelte, hogy bárminemű reform végrehajtásánál tekintettel kell lenni az Európai Unió és a belső piac egységére, el kell kerülni a többszintű unió létrejöttéhez vezető forgatókönyveket. Miguel Morais Leitao "visszaigazolta" a magyar megközelítést. 

Győri Enikő a bankunióra kitérve hangot adott a magyar aggályoknak, mint mondta, a kialakítandó szabályozásnak az euróövezeten kívüli tagállamok számára is meg kell teremtenie a jogok és kötelezettségek egyensúlyát. 

A magyar-portugál egyeztetésen a felek áttekintették az EU többéves pénzügyi keretéről szóló tárgyalások állását. Egyetértés volt abban, hogy a 2014-2020-as keretköltségvetés Európai Bizottság által javasolt főösszegének csökkentése veszélyezteti az uniós politikák megvalósítását. 

Győri Enikő felhívta partnere figyelmét arra a sajátos magyar problémára, hogy a mostani, 2007-2013-as időszakhoz viszonyítva az Európai Bizottság javaslata értelmében csaknem 30 százalékkal csökkenne a Magyarországnak szánt kohéziós források nagysága. Rámutatott, hogy ez politikailag elfogadhatatlan, a probléma egyedi megoldást igényel. 

Az uniós fejlesztési források jobb és ésszerűbb elköltésére vonatkozó elképzelésekkel kapcsolatban Győri Enikő ismertette a V4-es országok erre vonatkozó javaslatát és hangsúlyozta, hogy Magyarország egyetért a kezdeményezéssel, de ez nem jelentheti azt, hogy csökkenjen a rendelkezésre álló források nagysága és nehezebbé, bürokratikusabbá váljon azok felhasználása.

győri enikő V4 bankunió eurózóna Európai Unió
Kapcsolódó cikkek